Propòsits d’any nou: tornar a estudiar amb cursos gratuïts online

Fa uns mesos vaig parlar del curs de Gamification, que organitza Coursera i que a posteriori em va semblar en general molt satisfactori i fàcil de seguir i on l’únic punt negre pel meu gust eren les avaluacions. Que les feien altres alumnes, algun cop ràpid i de pressa per cobrir el tràmit (estaves obligat a avaluar la feina de cinc altres estudiants en cada treball). Resultat: el feedback de com havies plantejat tu la teva solució d’aplicar criteris de jocs a un projecte no era gaire útil. La gràcia és que t’ho pugui valorar algú que entengui molt del tema i pugui treure els punts febles del què has escrit, i no altres estudiants que tot just n’estan aprenent com tu. Entenc però que no hi ha grans maneres de solucionar això en un curs que fos gratuït com aquell. Un sol professor hauria estar incapaç d’avaluar els treballs de les desenes de milers d’estudiants que s’hi van apuntar.

Però em quedo en la part positiva: la de conèixer teories i pràctiques aplicables a la meva feina. Per tant, si teniu el temps (i el fet que sigui via web ajuda a poder-se organitzar per tenir-lo), recomano apuntar-se a algun curs d’aquests gratuït si trobeu el tema que us interessa.

Dins de Coursera per exemple, ja ofereixen uns quants més dins d’aquesta àrea de coneixements d’Internet. N’hi ha per exemple un d’Història d’Internet o un d’ànalisi de xarxes socials (aquest ja més endavant, septembre 2014).

Els d’Udemy semblen (subratllo: fins que no els provi…) uns altres cursos ben preparats. Aquests opten però per cobrar, tot i que pots trobar alguna cosa gratuïta, com unes xerrades Ideas come from everywhere, que dona la Marissa Meyer, l’actual CEO de Yahoo, que venia de Google. O un decom fer el prototipatge d’una web. Si us interessa entrar a l’analítica web, veig que en tenen un de gratuït d’introducció a Google Analytics.

Si voleu continuar la recerca per trobar el curs que realment us fa falta o teniu ganes de fer, hi ha un article que recull 50 recursos de cursos gratuïts, on estan incloses aquestes dos que he comentat però moltes més alternatives. Els que he comentat son en anglès. En castellà no he localitzar solucions tan potents com les d’Udemy o Coursera, però fa uns mesos llegia una notícia que parlava que la UNED (Universidada Nacional de Educación a Distancia) començava a oferir cursos en línia gratuïts. Se suposa que la cosa anirà creixent: de moment a UNED Coma només tenen un parell d’ofertes, el curs pràctic d’Open data i el curs pràctic de comerç electrònic. Les universitats angleses en preparen una de potent a Future Learn.

5 respostes a “Propòsits d’any nou: tornar a estudiar amb cursos gratuïts online”

 1. Dídac 27 desembre 2012 at 11:30 #

  Aquí va un altre: http://www.udacity.com/

  La veritat es que els “americanus” ens porten molt d’avantatge en això

 2. ambcompte 27 desembre 2012 at 11:31 #

  Si, van més avançats! L’udacity no l’havia destacat gaire perquè va més enfocat al sector programadors, però potser s’ho repensen i treuen alguna cosa pels de continguts!

 3. Donovan R. Daniel 7 febrer 2013 at 16:50 #

  fa uns mesos, una mestra de l’escola em va recomanar la teva web. La veritat és que està molt bé i hem utilitzat alguns dels teus materials de lectura pels alumnes de primer. Són materials que tenen molt èxit i que els agrada molt. Moltes gràcies per la feina compartida. Fa una parell de dies em van dir que hi ha una web (tiching.es) que que pretén difondre continguts digitals educatius que hi ha a la xarxa i posar els membres de la comunitat educativa en contacte. Jo, des d’allà, he recomant també la teva web.

  • ambcompte 7 febrer 2013 at 17:15 #

   Gràcies! (pel nom anglès i el mail i la URL he dubtat de si era spam o no el comentari!)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Curs de desenvolupament web - Millora la web - 9 gener 2013

  […] quants textos enrere, parlava de cursos que es podien fer gratuïtament i en línia. Comentava que hi ha un bon número d’opcions en anglès i que el castellà no acaba […]

Deixa una resposta


× 8 = twenty four