Com fer el menú de la teva web

Quan vols fer una nova web, el menú és una de les parts més essencials, a la que cal dedicar-li molta atenció. Idealment, l’objectiu seria aconseguir un menú que sigui simple i senzill d’entendre pels usuaris i que a la vegada els faciliti trobar el què busquen. Si és la teva web personal és més fàcil que puguis aconseguir perfilar un menú seguint aquest precepte, en webs més grans i on molta gent opina és possible que peticions i interferències de caps i clients ho puguin acabar distorsionant una mica o molt.

Què hi ha d’haver al menú?

El menú pot ser simple o bastant complicat, en casos de pàgines amb molt contingut. Si és una web nova (i per tant no disposem d’informació per analitzar) hem de fer una mica de feina mental, pensar el què volem posar a la nostra pàgina i com ho titulariem, a la vegada d’intentar anticipar-nos a què pot interessar als usuaris, per poder-ho destacar més.

Una bona idea és recollir totes les paraules / grups de paraules que creiem interessants per classificar el contingut de la nostra web i fer-ne una targeta per cada una. Després amb les targetes davant podem mirar d’organitzar-les i mirar si algunes es poden agrupar. És la tècnica que es coneix com a card sorting. Podem fer nosaltres les cartes i després enganyar uns quants amics o gent a qui creiem que pot interessar la nostra web perquè agrupin les cartes segons pensen. I a través dels resultats d’unes quantes persones, podem treure conclusions dels esquemes mentals que pot tenir la gent que entra a la nostra web. També hi ha eines per fer-ho en línia (i pagant) com WebSort o OptimalSort.

Segons la complexitat de la web, podrem definir llavors un menú principal amb poques opcions o que també tingui un menú secundari per algunes d’elles. En casos de webs amb molta informació ara hi ha una petita tendència que són els megamenús (desplegables amb informació estructurada, fins i tot de manera gràfica) del que el Jakob Nielsen (un dels noms potents de l’usabilitat) en parla bastant bé.

Sobretot, és important tenir present que no cal posar-ho tot al menú! Si aconseguim mantenir-lo simple, millor. Si al costat hi tenim un cercador, ja ho tenim. Al menú els accessos als apartats que concentrin major interés i volum de visites. Les coses més secundàries ja les trobaran utilitzant el cercador. Si carreguem en excés el menú, després dificultarem a l’usuari trobar les coses més buscades.

Precisar les paraules

Amb l’estructura definida, podem acabar de precisar les paraules. Exemple: tenim la web d’una sèrie que es pot veure per internet. Què fem servir al menú, episodis o capítols? Podem utilitzar eines com el Google Trends per comparar els termes i veure quin és el que utilitza més la gent quan cerca a Google. Amb el català hi ha el problema que el volum de cerques no és suficient com perquè ens mostri resultats. Si ho busco en castellà, capítulos goleja a episodios.

Una altra tècnica ben vàlida i que val la pena seguir és estudiar la competència i veure com estan fent els seus menús, com els estan estructurant i quines paraules estan utilitzant.

Testejar

Si tenim el temps i recursos necessaris és molt i molt recomanable testejar el menú. Si disposem d’un expert en usabilitat, podem fer una anàlisi heurística (al blog del Torres Burriel podeu llegir ben explicat com funciona) i si no és el cas, podem fer tests amb possibles usuaris de la nostra web (que també els podem fer després de l’anàlisi heurístic, per acabar de validar tesis). La forma fàcil i barata, que és la que faria servir jo per una web personal, en la que no guanyo peles i no estic per invertir seria enganyar a uns quants amics i familiars (a ser possible que coincideixin força amb el perfil de visitants que rebrà la web) i preparar unes proves perquè facin. Com que estem testejant el menú els hi podem dir que vagin a pàgines concretes interiors, a veure si hi poden arribar fàcilment (senyal que el menú està ben fet) o no. Idealment els hi podem comentar que mentre naveguen per la web, comentin el què fan, així podem prendre notes dels seus raonaments i el perquè han clicat una opció del menú i no una altra.

Refent el menú d’una web

Si la qüestió és refer el menú de la web que ja tenim, a part d’utilitzar les tècniques que he comentat, val la pena aprofitar les dades que tenim de la nostra web per treure’n conclusions. Els de Trucos optimización van fer un article sobre com construir el menú a partir de les paraules clau a través de les que entren a la nostra pàgina. També val la pena analitzar a més del tràfic SEO, les visites en general de la nostra pàgina per veure quins són els continguts més consumits i que per tant val la pena destacar.

2 respostes a “Com fer el menú de la teva web”

  1. Dídac 21 gener 2013 at 10:10 #

    https://github.com/NoamMorrissey/Sazerac

    Aquí es pot trobar una mica tot concentrat el que comentes, més que en el menu, que si pot aplicar, és per a una web en general, però parla del cardsorting i ajuts per poder fer uns bons anàlisis heuristics

  2. ambcompte 21 gener 2013 at 10:19 #

    Mola el link!! Ara no tinc temps però a casa m’ho miro bé! :)

Deixa una resposta


5 × seven =