Utilitzar les cerques a Twitter per fer arribar el teu contingut a la gent realment influent

Fa cosa d’un mes vaig assistir a la jornada de “Search Engine Marketing” de l’OMWeek. Entre presentacions que no oferien gaire res de nou i altres que no dominaven gaire l’art de fer-ho interessant, n’hi va haver unes quantes que van valer la pena. Entre elles, la que més em va agradar va ser la del CEO de Seo Gadget, el Richard Baxter. En un dia de xerrades SEO absolutament dominat per Google (amb un intent fallit de la noia de Yahoo de cridar l’atenció durant els seus minuts de fama), va ser refrescant trobar algú que apostava per buscar les dades per ajudar a posicionar la teva web en un altre lloc, concretament a Twitter. I d’aquesta manera ens va explicar en format presentació ben feta el què comentava al post que va fer a Moz (una de les webs més important en temes de SEO): “How to use twitter data for really targeted outreach“.

Ho podeu llegir en anglès, però ho traduiré en un exemple, i en català. Posem que teniu una empresa que es dedica a la geologia i que teniu ganes de fer més coneguts els vostres serveis. Un primer pas és tenir una web clara i usable i amb els continguts ben optimitzats pel SEO. Per un cantó el SEO a la pàgina: Codi ben maco, amb les metadades destacant el més important, tot ben etiquetat. Després el SEO fora de la pàgina: es tracta d’aconseguir enllaços que apuntin cap a la vostra pàgina. Podeu promocionar-vos per xarxes socials, podeu mirar que us incloguin a directoris d’empreses d’arquitectura… i també podeu treballar el marquèting de continguts en la versió textos convidats a altres webs (guest posting). En resum: us curreu un contingut interessant que als de l’altre web els hi sigui vàlid pel combo “bon contingut + gratis” i a vosaltres us serveixi tant de targeta de presentació vostra a un públic que no us coneix, com probablement de forma de guanyar enllaços i mencions si el contingut és apreciat.

A quines webs publico per fer visible el meu treball a la comunitat de geòlegs d’aquí? Filtrar aquestes webs i trobar les més potents no és senzill amb Google, per això el Richard Baxter comentava lo bé que li ha arribat a funcionar Twitter en aquest aspecte. Identificar persones importants i influents en un camp concret (geologia en l’exemple) i d’una localització concreta (barcelona/catalunya per exemple) i veure quin contingut comparteixen a les xarxes socials per saber quines webs comparteixen més, senyal que els agrada i influeix el seu contingut.

Primer pas: identificar els usuaris influents de Twitter

Per fer això, utilitza una eina dels de Moz, Followerwonk, de pagament, però que té unes quantes funcions gratis que ja ens poden ajudar a fer feina. Ens permet cercar entre les biografies de twitter, on la gent que es dediqui a la geologia i parli del seu àmbit professional més que probablement així s’hi definirà.

ScreenHunter 71 Dec. 24 11.23 Utilitzar les cerques a Twitter per fer arribar el teu contingut a la gent realment influent

He utilitzat a la cerca una combinació de geòleg i geologia, barcelona i catalunya (aquí és qüestió d’afinar amb varis termes que pugui contenir la biografia, per acabar de trobar tothom que volguem; com veieu separo termes amb barres verticals). Això serveix per identificar la gent en qui la geologia és prou important a la seva vida com per destacar-ho a la biografia twitter. Si ho destaquen a la bio, és més probable que en parlin habitualment. Amb aquesta eina en traiem una llista dels més influents en el seu camp, en aquesta àrea geogràfica.

Segon pas: extreure twits amb enllaços d’aquests usuaris

De l’exemple de l’imatge per exemple, em quedo amb els dos primers, @GM_Cat, @Jmcarrow, @olloren i @bibgeo (he fet simplement, en plan ràpid, els 4 amb més seguidors, caldria acurar-ho una mica més, i fer una selecció més bona i llarga). Sabent ja els seus usaris de twitter, podem construir una cerça avançada a l’eina que ens digui tots els enllaços que han compartit: Filter:links from:@GM_Cat OR from:@Jmcarrow OR from:@olloren OR from:@bibgeo N’he posat quatre per l’exemple però evidentment, l’ideal seria que fos una mostra més gran.

Amb aquesta cerca al twitter tindrem un llistat de twits amb links que ens costarà analitzar. Aquí ve una eina al rescat per facilitar-nos la vida: Twitter Archiving Google Spreadsheet TAGS. Cal que ens la descarreguem i seguim les instruccions per configurar-la i fer que pugui xuclar dades de Twitter. Allà on posa “Enter Search Term” hi posarem la cerca que hem construit al paràgraf anterior. I ho activarem amb el “Run now”.

ScreenHunter 72 Dec. 24 11.30 Utilitzar les cerques a Twitter per fer arribar el teu contingut a la gent realment influent

Veurem que a la pestanya “Archive” hi ha un recull de tots els twits d’aquests usuaris que han contingut enllaços, ben estructurat en una taula.

Tercer pas: mirar quines són les webs més compartides

Canviem d’eina: obrim el Twiter Archive Spreadsheet, un templatepreparat a l’excel (nota: cal tenir instal·lat el plugin d’excel de seo tools perquè funcioni). Seguim les instruccions per importar les dades del google docs del punt anterior que trobarem a dins d’aquest template.

I amb una mica de màgia (o de codi que jo no sabria construir), el llistat de twits que havíem aconseguit en l’últim punt aquí se’ns converteix en diverses columnes entre les que tenim el llistat d’URLs (transforma les URL’s escurçades de twitter, les t.co, en les URL finals) i el llistat per dominis. Gràcies al llistat per dominis ja podem construir una gràfica i analitzarquins són els dominis que més es comparteixen entre la gent que es dedica a aquest camp i té influència. Evidentment, com més usuaris i més twits poguem utilitzar millor podrem veure quins són els dominis compartits per twitter que més ens poden interessar (caldrà filtrar evidentment per dominis que no tinguin res a veure amb coses del nostre àmbit, que ja sabem que a Twitter costa parlar només de feina -ejem, ejem-).

Això ens serveix tant per aquest aspecte de guest posting que comentava, com per identificar les webs més interessants en un camp concret. Això ens pot servir per moltes coses, des de posar-hi publicitat, a fer-ne un estudi si són la nostra competència, etcètera…

Entre descobrir les webs interessants i escriure-hi un post convidat encara queda un pas, que és el de contactar-hi per oferir-nos. El Richard Baxter a la conferència, a part d’explicar que cal treballar-se el mail de contacte per demostrar que t’agrada molt la seva web, elogiar el seu treball i comentar que per tu seria molt interessant publicar-hi, recordava que primer cal saber a quina adreça de correu enviar-ho. Per localitzar adreces de correu de gent que escriu a la web en concret, ell feia servir eines com Raven, Full contact, mailtester o Rapportive. Trobada l’adreça, a fer feina de relacions públiques, i després a escriure un bon article!

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


6 + = fifteen