Screaming Frog SEO Spider, eina bàsica pel SEO

Si a la vida real l’animal que n’és dos alhora és el gat (que és “gato y araña”, i l’acudit afegeix “com ta germana, que és zorra i cobra”) al món del SEO el que és dos animals en un és aquesta eina ultrarecomanable que és granota i aranya.

spiderfrog e1394905410728 Screaming Frog SEO Spider, eina bàsica pel SEO
(imatge de Devianart)

L’eina es diu Screaming Frog SEO Spider i és una bona aliada per projectes de petits a grans. Té una versió gratuïta que ja és molt útil: si tenim una web amb moltes pàgines, podem agafar la versió de pagament (que la gratuïta té un límit de 500 URL). Si ens dediquem a això, és un preu més que raonable, 99 lliures l’any.

L’opció inicial de l’eina és Spider. Li posem una URL (la de la home) i ell ens fa el recorregut per tots els enllaços com si fos el robot / aranya de Google o un altre cercador i ens diu quines pàgines hi ha trobat com estan i si hi ha algun problema. Per exemple, per una web petita com la de Vinic consulting.

ScreenHunter 03 Mar. 15 19.26 e1394908031209 Screaming Frog SEO Spider, eina bàsica pel SEO

Ens treu el llistat de totes les pàgines de la web amb informació bàsica per saber si tenim la nostra web ben optimitzada a nivell SEO (i si se’ns pot estar indexant alguna pàgina que no toca):

  • Status code: si la pàgina ens dona 200 respirem tranquil. També ens pot donar 301 o 302 si tenim alguna redirecció activada a aquella pàgina. Aquest punt ens pot servir per detectar pàgines que tenen un error 404. Si surten aquí és que les tenim enllaçades des d’algun lloc dins la nostra pàgina. Feina a treure l’enllaç o arreglar l’error 404 si la URL és correcta.
  • Title i description: Saber quines metadades principals tenim (si surt en blanc, alerta!!) i al costat ens diu la llargada en caràcters. Ens podem marcar una llargada màxima de title de 70 caràcters i de 155 per la description que és el què en teoria faria que no sortís tallat als resultats del cercador, encara que després el senyor Google ja decidirà què mostra allà.
  • Keywords: també es poden veure, però cada cop es fan servir menys, perquè afecten poc o gens al posicionament de la pàgina.
  • <h1>, <h2>: saber com tenim els elements importants jerarquitzats dins la pàgina . És important que el què seria el “títol” dins la pàgina estigui marcat amb un <h1>, per exemple.
  • Size: tamany de la pàgina. Pàgines molt pesades i que tardin a carregar poden tenir un efecte negatiu a nivell SEO
  • Level: a quin nivell de jerarquia veu la pàgina dins la nostra web aquesta aranya. Important per detectar si alguna pàgina que hauria de ser important no la tenim ben considerada a nivell enllaços interns
  • External: en aquesta pestanya ens treu el llistat de pàgines externes que tenim enllaçades. Ens pot ser útil per detectar el volum d’enllaços cap a fora a qui repartim part del nostre “seo juice”, com per detectar pàgines que tenim enllaçades i que donen error 404, per poder eliminar-les. No sé si realment afecta al SEO això de tenir enllaços morts a la nostra web (tampoc ho descartaria del tot), però ni que sigui de cara a l’experiència dels usuaris va bé enretirar el què ja no funciona.

Té una funció molt interessant que és la d’exportar tota aquesta informació que ha tret l’eina en un arxiu .csv i així tenir la foto SEO d’un dia concret. Clic a “Export” i ens ho fa.

Aquesta setmana a una xerrada del Clinic SEO a l’eShow l’Alfonso Moure va parlar de migracions i canvis de marca. Va ser una xerrada interessant on va comentar un ús a tenir en compte per aquesta opció d’exportar les URLs, que no coneixia. Si teniu plantejat fer canvis a la vostra web a nivell de domini, canvis d’URLs… a part de fer-ho tot molt bé per no fotre’ns el què es coneix al mundillo com “una hòstia que no te la deSEO”, després podem comprovar si ho hem fet correctament amb l’Screaming Frog.

Abans de fer les redireccions, fem que ens extregui les URL’s i les exportem. Un cop fetes les redireccions, carreguem aquest arxiu a l’eina (al menú, a l’opció “Mode”, seleccionem “List” i carreguem l’arxiu .csv amb les URL antigues). Ens surt la llista d’URLs antigues: si ens marca com a codi de la pàgina 301 o 302 (el 301 sempre és millor a nivell SEO, el 302 només seria per si el canvi és temporal) bona senyal, si ens surt el temut 404 és que hem fet alguna cagadeta de redireccions o d’activar les noves URL. A solucionar-ho ràpid toca icon smile Screaming Frog SEO Spider, eina bàsica pel SEO

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


9 × nine =