Optimitzar una web feta en WordPress

Dels CMS (Content Management System) -gestors de continguts- el número 1 en webs de perfil baix i mig arreu del món és WordPress. És fàcil i molt configurable; ideal perquè usuaris de tot tipus (inclús perfils poc tècnics) puguin construir-se la seva web. Va néixer com a eina per gestionar blogs (i s’ha acabat imposant a blogger, movable type…) però actualment és fàcilment configurable per poder-la utilitzar com el sistema per gestionar una pàgina web que no tingui un format blog. Per exemple, amb l’Ivan vam fer Daica, la web d’un restaurant, utilitzant aquest gestor de continguts.

Instal·lar-lo, triar plantilla
El primer de tot és d’instal·lar aquest CMS (hi ha l’opció d’instal·lar-te’l al teu servidor o optar per un de ja mig configurat a wordpress.com). Després ve un dels punts més importants i que us pot portar més temps: triar la plantilla. N’hi ha una burrada (només cal cercar utilizant paraules com best + wordpress + themes + 2013 -any ajuda a que siguin actuals- i acabar de filtrar amb més paraules tipus magazine, si ens interessa una plantilla amb aquest format específic de presentació, per exemple). A més que compleixi el criteri purament estètic i de disposició dels elements que ens interessa (si tenim un perfil avançat això no preocupa tant, que després ja podrem retocar-ho tot i deixar-ho tal com ens agrada) caldria tenir en compte que el codi de la plantilla sigui net i optimitzat i inclús que incorpori opcions de personalització fàcils dins el WordPress (que en el cas d’usuaris de nivell més bàsic pot ajudar molt). En aquest sentit, cal tenir en compte que hi ha gent que es dedica professionalment a crear bones plantilles en WordPress i les cobra. Segons perquè estigueu creant la web val la pena pagar els 30 o 40 euros que cobrin per aquesta plantilla. Moltes d’aquestes després permeten personalitzacions molt fàcils sense tocar codi (canviar la capçalera, els colors, la disposició…).

Optimitzar-lo amb els plugins
Una de les coses que li dona més múscul a WordPress són els plugins. Extensions que t’instal·les fàcilment i donen funcionalitats extra al que ve de base amb el sistema i que et permetran optimitzar la teva web a nivell d’àmbits que comento per aquí com el SEO o l’analítica web. No és una llista exhaustiva i segur que me n’oblido algun d’imprescindible, però els que hi poso valen la pena!

WordPress SEO by Yoast: un d’imprescindible! Tu escrius els teus textos i a sota de l’àrea d’escriptura tens una caixeta.

ScreenHunter 03 Sep. 07 19.44 Optimitzar una web feta en Wordpress

Hi tens d’entrada una mostra de com quedaria l’informació de la teva pàgina a la llista de resultats del cercador. Hi veus el “title” que es genera automàticament a partir del títol del post (però que pots canviar aquí), la URL (que podries canviar no des del plugin sinó des de la part superior de l’àrea d’escriptura) i la description, una de les metadades d’importància (els keywords ho són poc) que sovint oblidem quan gestionem el WordPress (i jo el primer). En aquest plugin et limiten les metadades, tant el title com la description, als caràcters màxims que hauria de tenir, seguint el què mostren els cercadors a les seves pàgines. Curt i concret, aprofitant al màxim l’espai.

Cal no passar per alt això de “Focus keyword”. Aquí li poses la paraula que vols posicionar (que quan la gent busqui a google aquella paraula, et pugui trobar) i ell et dirà si tens el post correctament, tant a nivell de metadades, com d’URL, contingut… Fantàstica extensió! Després tens una pestanya que es diu “Page analysis” on et dona detalls de les coses que has fet bé i malament en aquest post a nivell de SEO. I per acabar unes opcions avançades a les que no entraré, que aquest blog toca un nivell més bàsic!

Un altre punt: a la part de configuració del plugin hi podeu posar l’URL del vostre perfil de Google+ Això us servirà perquè surti la vostra cara al costat dels resultats de cerca. Molt útil per destacar per sobre d’altres resultats (com fer-ho). Posant mirada Zoolander jo he augmentat els clics un 20-25%!!

Google Analytics for wordpress: ja he parlat força per aquí del Google Analytics, bona opció per analitzar la teva pàgina, que té el gran factor a favor que és gratuïta. Si la vols instal·lar a la teva web feta en WordPress i no tens ganes de tocar codi, instal·lar aquest plugin t’ho facilita molt.

Google XML Sitemaps: un plugin (n’hi ha més que fan el mateix) per generar sitemaps, és a dir: uns fitxers que recullen totes les URL de la vostra web i ajuden a que els cercadors les puguin indexar fàcilment. Els robots que rastregen la xarxa fent la feina bruta pels cercadors arriben a la teva web i a part d’anar de link a link, fan un cop d’ull a l’arxiu robots.txt Si allà hi teniu l’enllaç cap al sitemap li esteu donant accés ràpid i fàcil a totes les pàgines de la vostra web, perquè les indexi millor. Amb aquest plugin, ja us afegeix directament aquesta línia del sitemap a l’arxiu robots.txt

Feedpress: per estadístiques dels subscriptors al teu RSS, tal com ja vaig comentar, alternativa al Feedburner de Google.

SEO Friendly images: un enfocat a un aspecte que oblidem quan fem un blog (i aquí aixeco el dit i m’assenyalo), que és optimitzar les imatges. Que si ho fem bé ens pot portar un bon número de visites cap a la nostra pàgina. Aquest plugin va enfocat a quan ens oblidem d’omplir les metadades d’una imatge quan n’afegim al blog: el podem configurar perquè ens ompli automàticament ell aquestes dades (i si després ho volem canviar a mà, ja ho farem!).

WP Social SEO booster: si l’anterior optimitza les imatges, aquest treballa específicament en optimitzar els posts per compartir-los a xarxes socials, fent que tinguin totes les metadades necessaries perquè la cosa cridi més l’atenció a Facebook o Twitter. I també treballa amb els Rich snippets (un format de metainformació per explicar quin tipus de contingut és cada cosa de la nostra pàgina) que pot ser útil per Google. En aquest, com a la majoria de plugins, cal recordar que no és instal·lar i anar a dormir. Un cop instal·lada cal repassar les opcions del plugin per fer que funcioni com a nosaltres ens interessa i donar l’informació que el plugin necessita.

Sharethis: parlant de compartir el blog a xarxes socials, si no toquem el codi a mà, ens fa falta un plugin que ens afegeixi botons per compartir a xarxes socials. Facilitar la feina = la gent comparteix més = tenim més visites. He comentat aquest, però n’hi ha molts més. Remeneu i trieu el què més us faci el pes. Si té botons per compartir ràpid a Facebook i Twitter, que són les dos opcions més utilitzades amb molta diferència, ja anem bé.

Yet another related posts plugin: una extensió per mostrar articles relacionats al final del teu. Útil per quan trobes un usuari que t’arriba al final de l’article i ha quedat convençut. Li dius, apa, altres coses que et poden interessar. I potser continua llegint i tot!

General stats: una petita curiositat per analitzar què estàs fent a la teva web: número d’articles, quants per categoria, quantes paraules has escrit… el citava l’Avinash Kaushik a un interessant article sobre com analitzar l’èxit al teu blog.

4 respostes a “Optimitzar una web feta en WordPress”

 1. Joan 8 setembre 2013 at 11:10 #

  Recomanes el Yoast abans que el All in one? Jo faig servir el All in one i no acabo d’estar content del tot

  • ambcompte 8 setembre 2013 at 15:03 #

   Diria que són dos dels més ben valorats, així que suposo que faran bé la feina els dos, però aquest em sembla molt senzill d’utilitzar, per tant molt pràctic per gent que el tema SEO no el controla molt.

 2. Roger 25 setembre 2013 at 19:34 #

  Ara m’he quedat una mica més tranquil veient que fem les coses prou bé…
  Per cert, no coneixia el SEO friendly images, m’ho miraré…
  Bon article, gràcies!

  • Joan 5 octubre 2013 at 20:58 #

   Jo el que estic buscant és un bon plugin perquè em faci el video sitemap

Deixa una resposta


eight × 2 =