Google Trends, ajuda per escollir paraules

Estic veient la sèrie The Newsroom (de la HBO, creació d’Aaron Sorkin) protagonitzada per un equip que elabora un programa informatiu on tenen com a objectiu respectar criteris periodístics davant de les exigències de l’audiència, amb tot el què costa. Petita digressió: a mi personalment, venint de l’area periodistica, em sembla molt bé treballar SEO i coses per l’estil, però al final la qualitat d’un text (sigui periodístic o no) és més important. Si ho fem bé i creem alguna cosa que val la pena, la gent ja s’encarregarà de propagar-ho, fer-hi comentaris, regalar-nos enllaços cap al nostre contingut que ens ajudaran a posicionar-lo millor als cercadors i que més gent el pugui llegir.

Em va fer gràcia en un dels capítols d’aquesta sèrie, que en una discussió entre els que dirigeixen el programa, el cap aportava tot de dades que havia tret de Google Trends, que consultava frequentment i l’havia servit per valorar què estava cercant la gent i quins eren els termes importants.

Quan anem a escriure continguts sobre qualsevol tema, és interessant fer el treball de camp amb el Google trends i comparar quines paraules són més cercades (si tenim una web en funcionament, com havia comentat, també podem fer servir el Webmaster tools per veure amb quines cerques arriba la gent a la nostra web i quines paraules tenen potencial). Aquest altre servei gratüit de Google -dominació mundial a prop- ens permet fer comparacions de paraules per ajudar-nos a decidir quina és més cercada i ens podria servir perquè més gent arribi de cercadors a la nostra web. Si ens toca informar que està cremant un bosc a l’Empordà, podem pensar en un titular “Incendi a l’Empordà” o “Foc a l’Empordà”. Fer una consulta ràpida al Google Trends ens pot servir per veure quin terme fa servir més la gent quan busca a Google, foc o incendi. Escrivim els dos termes al cercador, separats per una coma. I després filtrem els resultats:

ScreenHunter 01 Aug. 17 19.01 e1345222936184 Google Trends, ajuda per escollir paraules

Ens permet filtrar per regió (li podem posar Spain, Catalunya encara no és una opció) i després per subregió, barreja províncies i comunitats autònomes (aquí he posat Barcelona, per aquest exemple, però també hi ha Catalunya, però no hi ha Girona… una mica peculiar). També podem filtrar-ho a nivell temporal, per limitar-ho als últims dies.

ScreenHunter 03 Aug. 17 19.05 Google Trends, ajuda per escollir paraules

Aquest últim mes incendi ha superat per molt foc, mentre que al llarg de l’any era foc que anava per davant:

ScreenHunter 04 Aug. 17 19.06 e1345223229871 Google Trends, ajuda per escollir paraules

És evident que no són paraules sinònimes i impliquen usos diferents, però si que es veu clar amb aquesta comparació, que aquest últim mes -i per desgràcia, hi ha hagut més gent a Barcelona cercant incendi. He utilitzat el filtrat a Barcelona, perquè es veiés gràficament una diferència, però si filtro per “Catalunya” el volum de cerques per les dues paraules és molt semblant. Si busqueu les notícies sobre els recents incendis a l’empordà veureu que els mitjans d’aquí han utilitzat tant una paraula com l’altra per titular. El mateix mitjà inclús, en diferents notícies sobre el mateix tema, per una ha fet servir foc i per l’altra incendi. Per tenir notícies ben posicionades per la gent que busca “foc a l’empordà” i els que busquen “incendi a l’empordà”. Està clar que en casos com aquest en què l’ús de dues paraules és força similar, cal triar-ne una per utilitzar-la al títol, però després l’altra s’hauria d’utilitzar a dins del text, perquè la nostra pàgina també pugui sortir quan busquin per aquest segon terme.

Aquestes dues paraules donàven resultats força similars: si fem una comparació amb termes amb una diferència d’ús molt més gran com Incendi Vs cremadissa (per fer-ho exagerat) la diferència és abismal i ens deixa clar que no hi ha allaus de gent buscant “cremadissa a l’empordà” per trobar informació de l’incendi icon smile Google Trends, ajuda per escollir paraules

A part d’aquests exemples de temes més d’actualitat, si estem creant una web de zero i pensant en el menú i tenint dubtes sobre si utilitzar una paraula o altra, també podem recòrrer a l’ajuda d’aquesta informació. Com en tot, els volums més grans són en anglès i en menor mesura castellà: en català en molts casos tindrem resultats més pobres i segurament menys representatius.

Quan fem una cerca de vàris termes, el Trends ens ofereix una informació de llengua a la part inferior dreta:

ScreenHunter 05 Aug. 17 19.11 Google Trends, ajuda per escollir paraules

Que serà especialment útil en els casos en els que emprem termes que tenen significats en diferents llengües, que podrien distorsionar els resultats generals: mirar la diferència per llengua ens permetrà veure la situació en el cas del català.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Novetats Google: guies per webmasters, tag manager, google trends... - Millora la web - 4 octubre 2012

    […] Google Trends i Google insights: a part de donar-me feina per revisar el què havia escrit sobre el Trends, és una unió que ha d’aportar un munt d’informació ara a un sol lloc i cal esperar […]

Deixa una resposta


eight − 1 =