“Fundamentos del SEO”, Carlos Javier Pes Rivas

Avui toca parlar d’un llibre que he estat fullejant les últimes setmanes, “Fundamentos del SEO” de Carlos Javier Pes Rivas. Un llibre orientat a les persones que es volen posar a aprendre de què va això del SEO (Search Engine Optimization) o als que ja en tenen nocions però s’hi volen dedicar més seriosament. El primer terç del llibre és el que seria més una guia per aprendre com funciona. La resta són entrevistes amb gent que s’hi dedica professionalment.

libro de seo 170 240 Fundamentos del SEO, Carlos Javier Pes RivasAquesta primera part està dividida en 3, “Què és el SEO”, “Factors que influeixen en el SEO” i “Recursos del SEO”. El format dels capítols no és el què m’esperaria en un llibre de paper. Son petites descripcions i molts enllaços a articles interessants que hi ha a la xarxa. La selecció és bona encara que s’acabi centrant molt en els mateixos autors (Aleyda Solis per exemple). El problema és que aquest format de paper + enllaços no funciona gaire bé. Si fullejo el llibre i vull seguir l’ordre que em proposen necessito un ordinador / tauleta / mòbil al costat per anar obrint els articles.  Una altra cosa seria si ho llegís directament en un format digital. Articles que a més has d’anar buscant, perquè t’ofereix URL molt llargues que no teclejaràs (hauria estat bé tenir URL escurçades o com a mínim que des de la pàgina de recursos del llibre hi hagués el llistat dels enllaços citats al llibre per poder clicar i anar obrint).

Deixant de banda aquest problema organitzatiu de la lectura, té un bon plantejament per anar aprenent els passos necessaris que cal conèixer a l’hora de plantejar-se una estratègia d’optimització per cercadors d’una pàgina web. A part de les introduccions i el recull d’enllaços planteja qüestions o exercicis per repassar coneixement i que quedi tot més clar. Més que una guia definitiva és un punt de partida per fer recerca tu mateix sobre els punts en els que pivota el treball d’algú que es dedica al SEO. Descobrir quines eines funcionen bé per la feina que has de fer, què són les accions on page i off page, quins factors incideixen en posicionar una web a les pàgines de resultats dels cercadors, com definir una bona estratègia…

La segona part del llibre és molt interessant, per conèixer què expliquen  la gent que es dedica professionalment a això del SEO. Com treballen a la seva feina, quines estratègies fan servir, quins problemes es troben, les seves eines preferides o les seves visions de com ha evolucionat tot plegat i cap on va. Gent que ve de camps diferents i que la majoria porta anys treballant en això d’internet i les han vist de tots colors i han anat canviant d’estratègia a la vegada que els cercadors s’anaven fent més “llestos” i controlant les tècniques més fosques que es feien servir per ajudar a posicionar una web. La cosa ha canviat i hi ha qui fa temps que proclama “el SEO ha mort”, però continua sent important fer un bon treball amb les pàgines perquè els cercadors les indexin bé i ens aportin un bon número de visites a la nostra web.

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


− 3 = zero