Escriure un bon títol per la web

Quan estem escrivint per la web, sigui una entrada a un blog, una notícia (parlariem de titular), una secció… hauriem de dedicar tot el temps possible a pensar el títol. Evidentment, que el text de la pàgina sigui bo és el més important, però sense un bon (o efectiu) títol perdrem moltes visites. No fa gaire llegia una historia sobre la influència d’un bon titular en l’èxit a la web. El NY Times va escriure un article molt interessant titulat “How companies learn your secrets“. El Fortune va fer-ne un resum i el va titular “How Target Figured Out A Teen Girl Was Pregnant Before Her Father Did“. El resultat va ser que el resum va aconseguir uns números de visites estratosfèrics i l’original va passar amb més pena que glòria.

A l’hora d’escriure el títol hi ha uns quants factors a tenir en compte:

  • Ha de ser un bon (i curt) resum del text que ve a continuació
  • Ha de cridar l’atenció
  • Ha de funcionar bé a nivell SEO

Que resumeixi bé i alhora que cridi l’atenció: l’objectiu final. Cal pensar que a la xarxa ens passen per davant dels ulls centenars d’enllaços per clicar, cada dia. Si el títol no es posa una mica sexy, no li farem cas (a no ser que específicament ja estiguessim buscant aquell contingut, es clar). Cal tenir en compte que molta gent accedirà al nostre contingut des de google o un lector d’RSS o perquè algú l’ha compartit al Facebook o al Twitter. Allà l’element que farà que cliquem o no és el titular. Ens ha d’indicar el contingut que trobarem a dins, i a sobre presentar-ho d’una forma atractiva. És per tant molt i molt recomanable dedicar uns minuts extres a reflexionar si és el millor títol que podriem fer o com millorar-lo.

SEO: Search Engine Optimization, o el seguit de tècniques que ens poden ajudar a posicionar-nos millor en els resultats dels cercadors. Quan un usuari fa una cerca, hi ha uns complicats algoritmes que decideixen com s’ordenaran tots els resultats de webs que contenen els termes que ha cercat l’usuari. I en aquest sentit, li donen una importància cabdal al contingut que hi ha al títol per posicionar més amunt o més avall una web. Si els termes de cerca que ha posat l’usuari al Google, el Bing o el cercador que sigui apareixen al nostre títol, guanyem molts punts. Si després els tenim repetits algun cop més per dins del text, encara millor. I si a sobre tenim molts enllaços des d’altres webs que apuntin a la nostra pàgina, els cercadors segur que ens tractaran molt millor. Per aquesta part d’aconseguir enllaços necessitem que el contingut sigui bo o atractiu perquè la gent ens l’enllaci, i alhora treballar-ne la promoció des de les xarxes socials i tots els canals possibles.

Tornant a la part de tenir les paraules que cerca l’usuari al nostre títol és interessant fer la feina de reflexionar quin és el contingut central del nostre text i mirar de resumir-lo en 2 o 3 paraules clau. Si és una notícia sobre el tsunami al Japó, està clar que tant “tsunami” com “Japó” han d’estar al títol. Si, podem ser creatius i posar un títol molt enginyós o literari, però no ajudarà a posicionar la web als cercadors ni farà la funció de resumir bé el contingut.

En aquest exemple del tsunami, les paraules clau són evidents. En altres ens trobarem amb dubtes perquè hi ha varis sinònims o paraules equivalents que ens servirien de la mateixa manera per explicarnos. Llavors hauriem de mirar de buscar quin dels sinònims és més probable que utilitzi la gent alhora de fer cerques, per posar-lo al títol (i posar els altres sinònims a dins del text, per posicionar-nos també per cerques que no seran no tan importants en número). Per exemple aquí: escriure i compondre un títol podrien ser dos maneres de dir-ho. Però el verb escriure és molt més utilitzat a nivell popular, per tant em quedo amb aquest.

Per fer aquest exercici de trobar el sinònim guanyador, a part de la nostra lògica particular i sentit comú, podem utilitzar eines com el Google Insights for Search (per comparar varis termes i veure quin ha estat més cercat) o l’eina de paraules clau del Google Adwords que ens permetrà saber el potencial de cerques de diverses paraules. Si escrivim en català ens trobarem que molts cops no hi ha prou número de resultats com per donar-nos una informació gaire precisa.

Una última cosa: a nivell html, el títol de la pàgina hauria d’estar ficat entre tags h1. Això indica als cercadors quan indexen la web que allò és el títol, el què defineix el contingut de la pàgina.  Cal vigilar que només hi hagi un tag h1 per pàgina!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Escriure bon contingut és el nou SEO - Millora la web - 26 abril 2012

    […] nivell SEO. Que l’estructura d’enllaços sigui correcta, pensar a l’hora d’escriure els títols, que la web carregui ràpidament, facilitar l’indexació dels cercadors […]

Deixa una resposta


3 + eight =