Escriure bon contingut és el nou SEO

Sempre he volgut escriure algun titular trampós d’aquests de gurú tecnològic que es creu en la veritat absoluta i vaticina un gran canvi. Em fan gràcia però en general no hi crec. Frases com “el SEO ha mort” s’han escrit mil vegades i, cert, hi poden haver canvis en la manera com indexen i presenten els resultats els cercadors que provoquin canvis al joc, però és absurd generalitzar havent-hi casuístiques tan diferents com hi ha a internet.

Fa uns dies em trobava un article, “El pagerank ha muerto“, del Javier Casares, que és una de les veus més reconegudes en matèria SEO (Search Engine Optimization per si encara hi ha algun despistat) del país. Una de les coses més interessants que explica l’article és que els cercadors (Google, Bing, Baidu, Yahoo…) ja no otorguen tanta importància als enllaços que apunten cap a una web a l’hora de prioritzar els resultats de cerca i que els últims anys han estat treballant per mirar de donar valor a la qualitat del contingut. Evidentment, estant a la part dels que s’encarreguen dels continguts, m’agrada. Que es valorin els bons continguts és infinitament millor que la situació en la que les webs que estiguin més ben situades als resultats dels cercadors siguin les que dominen més els trucs-SEO per fer pujar una pàgina als resultats. A part de ser altament positiu pel meu àmbit laboral.

Però no tinc gaire clar que els cercadors siguin gaire capaços de distingir la qualitat d’un contingut (a l’articles parla que de moment es fixen en coses bàsiques com errors gramaticals, sintàctics i ortogràfics, que poden tenir el seu valor en que sigui bon contingut però no un pes definitori).

Crec que hi ha dos dos punts importants a treballar perquè una pàgina estigui ben indexada (en un món on els truquillos no siguin tan importants -creuem els dits-):

  • Escriure contingut que sigui bo i diferent. Recalco això de diferent perquè, per exemple, fer copypaste de notes de premsa o teletips d’agències -publicant el mateix text que a moltes altres webs- no crec que sigui gens positiu
  • Tenir ben treballada la web i optimitzada a nivell SEO. Que l’estructura d’enllaços sigui correcta, pensar a l’hora d’escriure els títols, que la web carregui ràpidament, facilitar l’indexació dels cercadors (sitemaps)…

Escriure bon continguts només pot ser positiu. A l’espera de si els robots que indexen la web agafen una mica d’intel·ligència i són capaços de notar-ho, els humans si que ho fan. I escriure un bon text generarà atenció i interés dels nostres lectors, que després molt probablement ens en facin publicitat gratuïta, a través de les seves webs, twitters i facebooks. I això al final són enllaços, que és el què diu el Javier Casares que ja no compta tant, però que segur que actualment encara té una importància cabdal.

Per la segona part, la de tenir la web ben treballada a nivell d’optimització per cercadors és una sèrie de bones pràctiques que val la pena tenir clares i posar en pràctica des d’un bon començament. Algunes tenen un perfil més tècnic, en altres hi intervenen més els que maqueten la pàgina i n’han d’optimitzar el codi i també els que escrivim els continguts hi hem de pensar. Els de Google tenen una interessant guia SEO per a principants que es pot descarregar des de la seva web i que a part d’en anglès en teoria també està en castellà (l’enllaç que tenen a la web dona un error 404). Tornant al Javier Casares, autor de l’article d’abans, ell també té a la seva web una guía SEO prou completa. Per anar a punts directes que interessin o descarregar en format PDF o ePub.

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


+ nine = 17