Periodisme de dades, el llibre

cover print 228x300 Periodisme de dades, el llibreDel què ensenyaven (ensenyen?) a la facultat de periodisme al què hem acabat fent molts dels que vam sortir d’allà hi ha una distància sideral. La professió s’ha diversificat enormement en moltes branques, algunes amb relació molt llunyana amb el periodisme tradicional. Una de les noves branques és el periodisme de dades.

El meu missatge a la nova generació de periodistes – si hi ha algun periodista buscant per un nou mercat o direcció – seria aprendre les tècniques i eines del treball amb dades. No és glamurós, però és una habilitat que pocs periodistes tenen i una que et donarà un punt important al mercat“. És una cita d’Adam Westbrook, autor del llibre “Next generation journalism” que he trobat a la web Data driven journalism.

Pels que tingueu interés en el tema, en el fer periodisme a partir del tractament de dades, ha sortit un llibre molt interessant, The Data Journalism Handbook (on hi col·labora gent de mitjans com la BBC, The Guardian, Financial Times, NY Times, Washington post…).  El publicaran en breu en versió paper i digital, però es pot llegir ja, gratuitament, en una versió web.

En cas de dubte de lectura, acudir a la introducció, “Perquè els periodistes haurien d’usar les dades“.  “Les notícies d’avui dia van fluint mentre passen, de moltes fonts, testimonis, blogs i el què passa es filtra per un gran número de xarxes socials, sent valorat, comentat i més sovint que no, ignorat. Això és perquè el periodisme de dades és tan important. Recollir, filtrar i visualitzar el què està passant més enllà del què l’ull pot veure té una importància creixent“.

Una resposta a “Periodisme de dades, el llibre”

  1. Anna 17 juliol 2012 at 16:36 #

    Molt interessant!

Deixa una resposta


nine − = 2