Arxiu | Escriure per la web RSS de la categoria

Concepte de moda: marqueting de continguts

De fa unes setmanes que al llistat de blogs que tinc al Feedly no para d’aparèixer-hi l’expressió content marketing (sobretot en blogs anglesos) i algun d’aquí també se n’està fent ressò. No és res nou (el concepte ja existia pre-internet) però si que sembla que amb les possibilitats de distribució i redistribució del contingut a la xarxa està explotant. Si al marquèting més tradicional hi ha un enfoc més directe al públic, cridant a que faci l’acció concreta (comprar, habitualment), aquí s’apel·la a que l’usuari faci una interacció amb un contingut que creem i que l’ha d’interessar, i això acabarà generant valor per a nosaltres, no d’una forma tan directa com la clàssica, però convencent a  un usuari que ja està més habituat/cansat/immunitzat amb les formes clàssiques de vendre-li la moto. Crear un blog, regalar un ebook, fer guies interessants i molt compartibles…

Read More…

Optimitzar els teus textos per millorar les conversions

Tenia ganes de recomanar un enllaç però abans volia escriure un text sobre això de les conversions. Un cop fet, anem cap allà: Online copywriting that converts, un article molt interesant que vaig descobrir a través del twitter del Natzir Turrado (que parla habitualment de coses com SEO, conversions o analítica web). El text ens ensenya un seguit d’exemples de testos A/B que han creat per analitzar les millores que suposa fer petits canvis a un text. Molt sovint pensem que perquè funcioni millor una pàgina cal canviar-la molt. Però simplement optimitzant els textos principals ja podem guanyar prou. I l’ideal, si ho podem fer, és preparar un test (és relativament fàcil preparar dos versions de la pàgina on només canvia el text). És important perquè és millor agafar el suport de les dades, que no l’experiència o l’intuïció o les creences personals. Que molt sovint acabaran coincidint amb el resultat final, però molts cops ens podrem emportar sorpreses.

Cal tenir en compte que molt sovint aquests tests ens aportaran diferències poc importants, i que per tant no ens ajudaran certificar una opció guanyadora, i que per poder fer aquests tests, si tenim una pàgina amb poques visites com podria ser aquesta, perquè arribem a un nombre de visites suficient perquè el test comenci a tenir una mica de validesa pot arribar a passar molt temps!

És interessant mirar els casos d’estudi que plantegen a l’enllaç i veure que coses a priori bastant sutils com la diferència entre “Crea la meva compta” / “Creat la teva compta” ensenya que la primera opció és significativament més cridanera per l’usuari a l’hora de clicar el botó. M’agrada també la filosofia que plantegen a l’hora de dissenyar interacció a la teva web: pensa que quan vols que el teu usuari faci una acció, té la opció de fer-la o no. Perquè la faci cal que el què aconseguirà serà superior a la feina que li costa fer-ho. Vaja, que si l’objectiu final és molt preuat, potser serà capaç d’enfrontar-se a tasques més farragoses, però si no és el cas, més val que t’espavilis i li facilitis la feina.

Si voleu continuar llegint sobre el tema d’optimitzar els textos de la web perquè funcionin el millor possible, també val la pena un petit recull amb el cridaner títol de “10 persones superllestes ens parlen de escriure per convertir“. Són en anglès, però si us interessa això, a fer-hi una ullada! Van des de com construir els textos per cridar més l’atenció a com per fer-ho des d’un punt de vista d’optimització per SEO.

Google Trends, ajuda per escollir paraules

Estic veient la sèrie The Newsroom (de la HBO, creació d’Aaron Sorkin) protagonitzada per un equip que elabora un programa informatiu on tenen com a objectiu respectar criteris periodístics davant de les exigències de l’audiència, amb tot el què costa. Petita digressió: a mi personalment, venint de l’area periodistica, em sembla molt bé treballar SEO i coses per l’estil, però al final la qualitat d’un text (sigui periodístic o no) és més important. Si ho fem bé i creem alguna cosa que val la pena, la gent ja s’encarregarà de propagar-ho, fer-hi comentaris, regalar-nos enllaços cap al nostre contingut que ens ajudaran a posicionar-lo millor als cercadors i que més gent el pugui llegir.

Read More…

Periodisme de dades, el llibre

cover print 228x300 Periodisme de dades, el llibreDel què ensenyaven (ensenyen?) a la facultat de periodisme al què hem acabat fent molts dels que vam sortir d’allà hi ha una distància sideral. La professió s’ha diversificat enormement en moltes branques, algunes amb relació molt llunyana amb el periodisme tradicional. Una de les noves branques és el periodisme de dades.

Read More…

Escriure bon contingut és el nou SEO

Sempre he volgut escriure algun titular trampós d’aquests de gurú tecnològic que es creu en la veritat absoluta i vaticina un gran canvi. Em fan gràcia però en general no hi crec. Frases com “el SEO ha mort” s’han escrit mil vegades i, cert, hi poden haver canvis en la manera com indexen i presenten els resultats els cercadors que provoquin canvis al joc, però és absurd generalitzar havent-hi casuístiques tan diferents com hi ha a internet.

Fa uns dies em trobava un article, “El pagerank ha muerto“, del Javier Casares, que és una de les veus més reconegudes en matèria SEO (Search Engine Optimization per si encara hi ha algun despistat) del país. Una de les coses més interessants que explica l’article és que els cercadors (Google, Bing, Baidu, Yahoo…) ja no otorguen tanta importància als enllaços que apunten cap a una web a l’hora de prioritzar els resultats de cerca i que els últims anys han estat treballant per mirar de donar valor a la qualitat del contingut. Evidentment, estant a la part dels que s’encarreguen dels continguts, m’agrada. Que es valorin els bons continguts és infinitament millor que la situació en la que les webs que estiguin més ben situades als resultats dels cercadors siguin les que dominen més els trucs-SEO per fer pujar una pàgina als resultats. A part de ser altament positiu pel meu àmbit laboral.

Read More…

Escriure un bon títol per la web

Quan estem escrivint per la web, sigui una entrada a un blog, una notícia (parlariem de titular), una secció… hauriem de dedicar tot el temps possible a pensar el títol. Evidentment, que el text de la pàgina sigui bo és el més important, però sense un bon (o efectiu) títol perdrem moltes visites. No fa gaire llegia una historia sobre la influència d’un bon titular en l’èxit a la web. El NY Times va escriure un article molt interessant titulat “How companies learn your secrets“. El Fortune va fer-ne un resum i el va titular “How Target Figured Out A Teen Girl Was Pregnant Before Her Father Did“. El resultat va ser que el resum va aconseguir uns números de visites estratosfèrics i l’original va passar amb més pena que glòria.

A l’hora d’escriure el títol hi ha uns quants factors a tenir en compte:

  • Ha de ser un bon (i curt) resum del text que ve a continuació
  • Ha de cridar l’atenció
  • Ha de funcionar bé a nivell SEO

Read More…