Gamification a Coursera: aprofitant conceptes dels jocs a l’hora de fer webs o aplicacions

La gamification (joguificació? jeje) és ” l’ús d’elements de jocs i de tècniques de disseny de jocs en contextes no de joc”. Fer servir els aspectes que converteixen els jocs (trec el vídeo a davant per fer-ho més ampli) en tant entretinguts i absorbents i traslladar-ho a altres llocs on poguem aprofitar això per fer que la gent presti més atenció o disfruti més fent tasques que tal com estan fetes no generen gaire atracció. Foursquare, per exemple, és una aplicació d’èxit per mòbil que va apostar des d’un principi per incorporar elements de videojocs, tot donant premis en format de trofeus virtuals als usuaris quan aconsegueixen certes coses (visitar molt un lloc, anar varis cops a un restaurant de tipus pizzeria) o fent que cada check-in sumi punts i et situi en un rànquing amb els teus amics).

Tots aquests elements dels jocs (puntuació, trofeus, rànquings, pantalles que marquen un progrés…) són un tema a tenir en compte quan ens posem a pensar a l’hora de fer webs i aplicacions. No ha de funcionar a tot arreu, evidentment, però ens podrem trobar casos on arribarem a la conclusió que utilitzar aquests recursos ens donaria un bonus per aconseguir l’atenció i mantenir l’usuari enganxat al nostre producte. No és una cosa senzilla saber quan i com fer-ho, per crear jocs que funcioni i agradin hi entren conceptes de disciplines com la psicologia, el disseny, l’estratègia… no en sóc un expert, però ara he començat un curs per aprendre’n i això és el que tenia ganes de compartir.

Coursera és una universitat online que ofereix cursos gratuïts que duren unes quantes setmanes. Temes molt concrets, t’hi apuntes, tens un seguit de lliçons i pots anar participant en treballs i exàmens per treure’t una certificació o simplement anar seguint-los a mode d’oient. Jo he començat amb aquest curs de Gamification (conegut via Andreä) i tot i que just l’acabo de començar m’ha semblat tant interessant que tenia ganes de compartir-lo: sobretot perquè la data d’entrega del primer treball no és fins el 9 de setembre, així que si us interessa seguir el curs, encara esteu a temps d’apuntar-vos-hi.

ScreenHunter 03 Sep. 02 18.19 e1346608523811 Gamification a Coursera: aprofitant conceptes dels jocs a lhora de fer webs o aplicacions

El sistema que utilitzen per les lliçons em sembla fantàstic: cada una subdividida en varis vídeos de duració no excessiva (el més llarg 14 minuts) que permeten posar-s’hi en diferents moments del dia, i en alguns vídeos, intercalat pel mig, et surt alguna pregunta a respondre per confirmar que estàs seguint bé el què t’estan explicant. Molt senzilla si no t’has distret en excès mirant el twitter o fent altres coses a la vegada. Els vídeos tenen subtítols, en anglès i també castellà! (els de la primera lliçò, de moment, la segona no els té encara). El professor parlant i intercalant petits gràfics, textos, algun vídeo, tot molt plantejat com una classe ben explicada. Curta i concisa. A part dels vídeos, tens deures, algun treball escrit i un examen final. És gratuït, és voluntari, si ho fas és perquè realment t’interessa.

Us recomano fer un bon cop d’ull a Coursera, que en la categoria de “Information, Technology and Design” tenen uns quants cursos ben interessants pels que ens dediquem a fer webs. Aquest que he comentat n’és un. El 24 d’octubre comença Social Network Analysis que pot ser interessant per tots els que es dediquen a les xarxes socials. No està tan enfocat a conèixer els Facebooks i Twitters del món, sinò a saber com funcionen les xarxes connectades, la seva estructura i evolució. Sembla un pèl tècnic, però el començaré: si veig que la cosa em supera, el deixo, que sent gratuït sap molt menys greu!

5 respostes a “Gamification a Coursera: aprofitant conceptes dels jocs a l’hora de fer webs o aplicacions”

 1. uri Boira 3 setembre 2012 at 9:48 #

  Magnífic article, Roger! Jo ho he conegut gràcies a tu, i també n’estic encantat, tant amb la idea d’universitat de Coursera, com amb el temari de Gamificació. Ahir vaig fer el primer test, i va anar bé! Gràcies per la recomanació, i ens veiem a classe! Hehehe :)

  • ambcompte 3 setembre 2012 at 9:49 #

   Si, ja tinc primera lliçó al sac i aquesta nit acabo la segona! :)

 2. diana 7 setembre 2012 at 16:30 #

  Jo estic fent akest de Gamificació i m´he apuntat a un de Human-Computer Interaction a veure que tal… així em vaig preparant pel postgrau que faré a la UOC també HCI :)

  • ambcompte 7 setembre 2012 at 16:32 #

   Jeje. Jo també estic apuntat a l’altre! A veure si no és massa espés! :P

Trackbacks/Pingbacks

 1. Propòsits d'any nou: tornar a estudiar - Millora la web - 23 desembre 2012

  […] uns mesos vaig parlar del curs de Gamification, que organitza Coursera i que a posteriori em va semblar en general molt satisfactori i fàcil de […]

Deixa una resposta


three × = 18