Arxiu | Arquitectura de la informació RSS de la categoria

Construir prototips per webs: provant Moqup

L’altre dia comentava un parell d’eines per fer prototipatge per web: Indigo Studio i Framebox. Al comentari d’aquell article, el Jordi Rossell (que té un blog en català que recomano llegir si esteu en aquest món d’internet, El nostre racó) me’n va recomanar un que m’ha agradat molt, el Moqups. És ideal per substituir la suggerència d’eina via web que vaig comentar, el Framebox. Em sembla molt superior. Comparat amb l’Indigo Studio, que és un programa que instal·les al teu ordinador, ja tindrien coses diferents, però els dos serien grans eines gratuïtes si hem de fer prototips web.

Read More…

Construir prototips per webs: provant Indigo Studio i Framebox

Quan fem el prototip de la web (la paraula que s’utilitza en anglès és wireframe), construim una versió molt esquemàtica del què volem que sigui la futura web (a vegades donant també un punt funcional) que ha de servir per explicar què volem d’una manera una mica més gràfica. Tant al nostre equip (els que han de dissenyar la web, els que l’han de programar) com als clients que ens han encarregat la web, si és el cas. També ens poden ajudar a verificar l’usabilitat de la nostra web i detectar possibles problemes i errors abans de començar a picar codi.

Read More…

Curs de desenvolupament web

Uns quants textos enrere, parlava de cursos que es podien fer gratuïtament i en línia. Comentava que hi ha un bon número d’opcions en anglès i que el castellà no acaba d’estar-hi gaire present. Avui la Mercè, una companya de feina, m’ha passat un enllaç d’un curs que sembla interessant, gratis i en castellà: Introducció al desarrollo web que veig que parla d’html, css, usabilitat, disseny. Així a priori sembla prou interessant, i sent gratuït, no es perd res per provar-ho! A la seva web podeu veure el temari. Comença el 31 de gener!

Exemples de com dissenyar parts d’una pàgina: buscant inspiració en el què han fet altres

Quan hem de pensar com serà una part d’una pàgina de la nostra web (un menú, un formulari, una llista d’elements…) habitualment ens trobarem amb molts dubtes sobre la manera d’enfocar-ho. Poso el text al costat? Reordeno el formulari? Hi poso una imatge o no? Una de les opcions a l’hora de fer canvis a una pàgina, si ja ho tenim més o menys orientat seria fer el què havia comentat, testos que ens ajudin a decidir quina de les opcions que hem pensat funcionen millor. Però si tenim dubtes més generals de com fer-ho, podem mirar com ho han fet altres que s’han enfrontat que tenen a la seva web parts semblants al què volem fer. Per un cantó pot venir ha la idea “ei, que si els de Google ho fan així, amb la de peles i equip que tenen per investigar, testejar i trobar la millor opció, senyal que ha de ser una bona opció”, però cal tenir en compte que cada pàgina és un món i la mateixa solució pot no servir per problemes en aparença similars. Però si que val la pena fer un cop d’ull a solucions a l’hora de plantejar una pàgina, per poder decobrir idees noves o solucions en les que no s’havia pensat i a partir d’aquí aplicar-ho segons les especificitats que tenim a la nostra web.

Read More…

Gamification a Coursera: aprofitant conceptes dels jocs a l’hora de fer webs o aplicacions

La gamification (joguificació? jeje) és ” l’ús d’elements de jocs i de tècniques de disseny de jocs en contextes no de joc”. Fer servir els aspectes que converteixen els jocs (trec el vídeo a davant per fer-ho més ampli) en tant entretinguts i absorbents i traslladar-ho a altres llocs on poguem aprofitar això per fer que la gent presti més atenció o disfruti més fent tasques que tal com estan fetes no generen gaire atracció. Foursquare, per exemple, és una aplicació d’èxit per mòbil que va apostar des d’un principi per incorporar elements de videojocs, tot donant premis en format de trofeus virtuals als usuaris quan aconsegueixen certes coses (visitar molt un lloc, anar varis cops a un restaurant de tipus pizzeria) o fent que cada check-in sumi punts i et situi en un rànquing amb els teus amics).

Tots aquests elements dels jocs (puntuació, trofeus, rànquings, pantalles que marquen un progrés…) són un tema a tenir en compte quan ens posem a pensar a l’hora de fer webs i aplicacions. No ha de funcionar a tot arreu, evidentment, però ens podrem trobar casos on arribarem a la conclusió que utilitzar aquests recursos ens donaria un bonus per aconseguir l’atenció i mantenir l’usuari enganxat al nostre producte. No és una cosa senzilla saber quan i com fer-ho, per crear jocs que funcioni i agradin hi entren conceptes de disciplines com la psicologia, el disseny, l’estratègia… no en sóc un expert, però ara he començat un curs per aprendre’n i això és el que tenia ganes de compartir.

Read More…

Lectures d’estiu: “Siete años de experiencia de usuario”

UX són dos lletres que en l’àmbit dels que es dediquen a fer web són habituals i signifiquen User experience. L’experiència de l’usuari al visitar la nostra web, lligada amb camps per on millorar la nostra web com són l’usabilitat i l’arquitectura de la informació. Un dels blogs interessants sobre el tema és del Torres Burriel que es dedica a la consultoria i professorat d’aquest tema (i que per tant, com a manera de vendre’s exposa coneixement sobre la matèria al seu blog).

Fa un parell de mesos va publicar un llibre, 7 años de experiencia de usuario, que és un recull de textos seleccionats del seu blog que es pot descarregar gratuïtament en format PDF. No és mala lectura estiuenca per fer una petita introducció al UX i llegir les seves opinions sobre temes com l’importància dels wireframes o els lligams entre SEO i usabilitat. Són articles curts, així que és ideal per anar llegint a estones, descartant els que no interessen (també n’hi ha de més bàsics, altres de més avançats) i apuntant i visitant ens enllaços que van apareixent a peu de pàgina per aprofundir els temes que ens cridin més l’atenció.