Testos A/B. Prenent decisions a partir de les dades

Tenir dos variants d’una mateixa pàgina, la A i la B. La A té un botó central on posa “Compra” i la B té un botó central on posa “Compra ara”. Fem el test: a la meitat dels visitants a la nostra pàgina els ensenyem la variant A i a l’altre meitat la variant B. D’això en surten unes dades que poden ser prou concloents i mostrar-nos que en el cas d’una de les dues variants, l’usuari fa molts més clics al botó per comprar. Comparar pàgines amb petites variacions, aquesta és l’idea general dels testos A/B, una ajuda més que interessant alhora de prendre decisions per anar fent canvis a la nostra pàgina web i fer que compleixi cada cop més els objectius que ens hem marcat.

Fa cosa d’una setmana vaig llegir un article del Wired (referència periodística en parlar de tecnologia molt bé) titulat “The A/B Test: Inside the Technology“. Una lectura més que recomanable, que apropa d’una manera poc tècnica i molt ben presentada aquesta tecnologia. En referència l’ús creixent i comenta que el testeig és una llei per exemple a Google, que fa multitud de tests per descobrir quines coses funcionen millor (petits canvis d’imatges, d’ordre al menú, textos, presentacions dels resultats… i això sense que l’usuari se n’adoni). Però també destaquen l’oposada Apple, que en comptes d’encomanar-se a les dades, donen un paper destacat a la visió humana, del profeta Steve Jobs. I malament no els hi ha anat… En aquest sentit em fa gràcia una paraula que fan servir que és HiPPO (highest-paid person’s opinion) i que ve a ser bàsicament que el cap decideix el què s’ha de fer, perquè és el cap i ell ha de decidir i té les seves intuicions.

Siguin testos A/B, una bona analítica web, testos d’usuaris… sembla incontenstable que el tenir dades que ens permetin una visió una mica més objectiva del què passa a la nostra web i què fan els nostres usuaris ens permetrà afinar molt més que no pas confiar en el criteri d’una sola persona.

És interessant l’exemple que posen a l’article del Wired, que és el de la campanya de l’Obama per ser escollit president dels Estats Units. Un extreballador de Google li va proposar fer uns tests a la seva pàgina principal, oferint-ne diferents versions (no era un simple A/B, hi havia desenes de combinacions – un test multivariant), que jugaven amb la fotografia i el text del botó que reclamava a la gent que participés a la campanya. Van poder concluir que una foto familiar i el botó amb el text “Learn more”, era la combinació que els hi donava més èxit.”El més xocant de tot per l’equip de l’Obama va ser adonar-se del malament que els havien guiat els seus instints durant el test”. Frase per ensenyar als que creuen que amb l’intuició ja n’hi ha prou.

El problema per fer aquests testos és que sovint poden demanar massa intervenció de l’equip tècnic a tocar codi, amb el què això implica de feina, rapidesa i poca autosuficiència dels que fan els tests. A l’article de Wired un dels protagonistes (l’extreballador de Google en qüestió) fundava una empresa Optimizely que és una eina ens permet montar testos d’una manera senzilla i intuitiva -i havent de tocar poc codi- i rebre els resultats al moment per poder treure’n conclusions i actuar a partir de les dades. És una eina de pagament, però si teniu curiositat podeu provar la versió de proves per veure com funciona i sorprendre’s amb els resultats. És evident que val la pena que sigui una web amb bastantes visites, que si hi ha pocs clics, les dades no seran gaire vàlides.

Els de Google també tenen una eina molt interessant per fer testos que és Google website optimizer. Té un problema que és que caduca l’1 d’agost: Google l’integra a l’Analytics que en principi hauria de ser una cosa bona (creuar les dades dels tests amb segmentacions de l’analytics), però de moment (sota el nom de Content Experiments) hi arriba una versió retallada. Els que habitualment fan servir el Website Optimizer s’estan queixant força que amb el canvi perdran la capacitat de fer testos més complexos. Aquesta nova versió integrada a Google Analytics ens permetrà de moment mostrar fins a 6 variants d’una pàgina (haurem de pujar 6 htmls diferents) i amb un sol codi introduit només a la pàgina original ja s’encarregarà d’anar mostrant-les repartidament entre els que visitin la nostra pàgina.

Una altra bona alternativa: Visual website optimizer, una eina també de pagament, que ens ofereix una opció semblant en testos d’usuari a la d’Optimizely. Crear diferents versions de la nostra pàgina d’una manera molt senzilla per provar quina funciona millor. A part d’això també té altres eines per millorar l’usabilitat de la nostra pàgina com mapes de calor per saber on clica la gent i també ofereix una versió gratuïta de proves per comprovar com va.

test Testos A/B. Prenent decisions a partir de les dades

Per acabar, una idea per aprendre dels tests A/B sense haver de fer feina a la nostra web: ABTests.com Un recull d’exemples de tests que s’han fet a altres webs, que ens ensenya les diferents pantalles que s’han testejat i quin ha estat el resultat final, amb apunts que teoritzen sobre els resultats. Molt interessant. Per exemple, els de Hyunday explicant com van millorar la conversió (en el seu cas valoraven clics per descarregar el fulletó) a la pàgina d’un dels seus cotxes. Asseguren que gràcies al canvi els va pujar un 62% d’efectivitat.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Exemples de com dissenyar parts d'una pàgina: buscant inspiració en el què han fet altres - Millora la web - 23 setembre 2012

    […] de fer canvis a una pàgina, si ja ho tenim més o menys orientat seria fer el què havia comentat, testos que ens ajudin a decidir quina de les opcions que hem pensat funcionen millor. Però si tenim dubtes […]

  2. Optimitzar els teus textos per millorar les conversions - Millora la web - 17 febrer 2013

    […] de coses com SEO, conversions o analítica web). El text ens ensenya un seguit d’exemples de testos A/B que han creat per analitzar les millores que suposa fer petits canvis a un text. Molt sovint […]

Deixa una resposta


+ three = 12