Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

El Twitter (per allà em trobareu com @ambcompte amb un perfil de publicacions una mica massa dispers) té una eina analítica disponible per a tots els usuaris i que han millorat, que val la pena de mirar a fons. Ja sigui per pura curiositat o ego 2.0 o per motius d’optimització del vostre perfil de twitter i del ressó del què hi publiqueu, si teniu intencions més sèries.

Es diu Twitter Analytics i ens ensenya així d’entrada una pantalla fàcil d’entendre. Tenim una evolució temporal de les impressions (vegades que es llegeixen els nostres tuits, una dada més real que si pensem en el nombre de seguidors que surt al nostre perfil -molts són bots, altres no miren el twitter quan publiquem…).

ScreenHunter 599 Sep. 17 17.10 e1410966780570 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

Això ens dona una bona idea molt general de com evolucionem (a la gràfica de sobre es noten els meus dies de vacances :P).

A sota tenim un desglossament dels últims twits que hem fet amb vàries mètriques:

ScreenHunter 602 Sep. 17 17.14 e1410966938614 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

Tenim:

 • Impressions: cops que s’ha vist el nostre twit a Twitter. Com deia, lluny dels nostres seguidors que tenim (o dels nostres + els de qui ens faci un RT)
 • Engagements: cops que un usuari ha interactuat amb el twit (hi fa clic, provoca un follow, un RT, un fav…)
 • Engagement rate: la divisó entre les dues primeres mètriques.

D’un primer tuit amb un text i un enllaç de youtube i un segon on només penjo la foto, es llegeix un número semblant de vegades però la interacció que provoca la foto és molt més gran.

Si cliquem a un dels twitts encara tenim una informació més detallada d’aquesta interacció.

ScreenHunter 603 Sep. 17 17.19 e1410967213989 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

Sabem què són exactament aquestes interaccions i sabem si han generat que algú ens consulti el perfil per saber qui som o mogui aquesta informació per email.

A la home de Twitter Analytics tenim l’evolució al llarg del temps del nostre perfil per aquests interaccions: número de clics, favorits, retuits…

Molt molt interessant conèixer totes aquestes dades, però mirem de treure’n una mica de profit, no?

Res com anar al botó…

ScreenHunter 604 Sep. 17 17.23 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

Exportant les nostres dades per detectar punts forts i febles

Després de clicar el botó “Export data” (a la part superior dreta de la pàgina), se’ns descarregarà un arxiu de dades en format csv.

Ara és qüestió de passar aquestes dades a un programa tipus Excel o similar. Tiro com habitualment faig aquí per l’opció programari gratuït i vaig als fulls de càlcul del Google Drive. Entrem al GD, creem nou full de càlcul, i al menú anem a “Fitxer” i després a “Importa” i seleccionem el fitxer csv que hem descarregat. Seguim instruccions i ja tenim les dades en un full de càlcul amb les seves columnes.

Tenim una informació excepcional de cada twit:

 • Contingut del twit
 • Dia i hora exacta d’enviament
 • Impressions
 • Interaccions (engagement)
 • Interaccions molt al detall: RT, fav, clics a perfil d’usuari, clics a hashtag, clics a expansió del twit, clics a multimèdia…

A partir d’aquí tenim per davant un camp enorme de possibilitats per jugar amb el excel. Podem simplement jugar a ordenar per columnes: per exemple per veure quins twits ens han generat per exemple més clics al nostre perfil d’usuari. Si el nostre objectiu és arribar a fer-nos més coneguts o que ens contactin, podem mirar quins twits ens responen més aquest perfil.

Curiositat: en el meu cas el twit amb més clics al perfil és en el que comentava que m’havien mencionat a televisió, però malament…

ScreenHunter 01 Sep. 17 19.21 e1410974602922 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

O podem jugar a fer gràfiques utilitzant l’hora del twit per saber al llarg del dia quines hores ens generen més interaccions o simplement lectures dels nostres twits. O fer-ho per dia de la setmana (haurem de crear noves columnes al full, per dia de la setmana i hora del dia a partir de les dades del què ens dona twitter).

Per fer això de les columnes amb hora i dia de la setmana: afegim un parell de columnes buides on ens vagi bé. De la columna amb data i hora de l’estil 2014-09-17 12:58 +0000 per convertir-ho en l’hora del dia, creem una nova columna on hi aplico la fòrmula (canviant el D6 per la casella on hi tinguem la data):  =HOUR(TO_DATE(LEFT(D6;16)))  i això ens treurà la hora, que ens servirà per construir gràfiques amb les 24 hores del dia i veure en quina funciona millor. Per treure el dia de la setmana, podem fer una nova columna i fer servir la fòrmula =WEEKDAY(TO_DATE(LEFT(D6;16))) que ens treurà un resultat tipus “4”. Com a quart dia de la setmana (cal tenir en compte però que pels americans el dia 1 és diumenge!

A partir d’aquí podem treure conclusions de quin dia i hora ens va millor per fer twits exitosos: que sempre hi ha unes recomanacions de les hores que en teoria va millor, però si les podem extreure de les nostres pròpies dades, segur que afinem més.

Creant el gràfic d’hores millors per enviar twits

En un altre pestanya del full de càlcul hi preparo una columna amb números de l’1 al 23 per les hores, i al costat hi posaré el promig d’impresions dels twits d’aquella hora.

Faig servir la fòrmula per calcular-ho =AVERAGEIF(tweet_activity_metrics!E$2:E$2881;B3;tweet_activity_metrics!G$2:G$2881) on:

 • tweet_activity_metrics!E$2:E$2881 és el rang de la columna on tinc les hores del dia (li poso els dòlars entre la E i el número perquè es quedi fixe i no m’ho arrastri quan mogui la fòrmula cap a altres hores)
 • B3 és la referència al número de l’hora que tinc a la columna del costat (fent-ho d’aquesta manera després estiro la fòrmula cap a baix i ja m’ho fa per la resta d’hores
 • tweet_activity_metrics!G$2:G$2881 és el rang de la columna on hi tinc les impressions

Ara ja només queda seleccionar les dades i clicar el botó per generar gràfic

ScreenHunter 02 Sep. 17 19.36 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

Triem el que més ens agrada i ens surt una cosa així:

image 1 e1411027899231 Millora el teu ús de Twitter amb Twitter Analytics

Nota: com amb tot cal investigar una mica, i en aquest cas hi ha una petita distorsió que fa que les 7 del matí tingui moltes impressions de mitja, perquè va coincidir que a aquella hora vaig fer un twit sobre la creació del TT #chiquitoday que tenia més de 80.000 lectures (quan la gran majoria dels meus twits no arriben a les 1000 lectures), culpa del RT d’un famós, en concret el Berto Romero.

Això del fitxer csv no t’exporta tots els twits que has fet (a mi em surten els últims 2900 twits), per tant és bona idea anar guardant aquestes dades de tant en tant (depén de la nostra freqüència d’actualització) per poder tenir una visió més gran i històrica del què estem fent i com estan funcionant els nostres twits. I com evolucionen al llarg del temps.

(disclaimer: amb això de l’excel i les fòrmules, he tingut una mica d’ajuda d’un company de feina, el Francesc Bigorra, que el controla un munt)

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


9 × = fifty four