Hauria de continuar al Barça el Thiago? Analítica aplicada al futbol

És estiu i la premsa esportiva necessita culebrots per omplir de qualsevol manera les seves pàgines. Tancat massa d’hora el tema Neymar, la diversió pel sector barcelonista es centra ara en el Thiago. Que pot marxar pagant clàusula rebaixada de 18 milions. I hi ha qui es posa les mans al cap, culpant el Zubi i hi ha qui demana que se l’emportin ja. Gent contenta amb el rendiment i previsible brillant futur d’aquest jugador, altres que veuen el contrari. Com decidir si val la pena que continui al club? Provem de mirar-ho amb ulls analítics?

Thiago Hauria de continuar al Barça el Thiago? Analítica aplicada al futbol

He començat a llegir el llibre “Lean Analytics“, d’Allistair Croll i Ben Yoskovitz, que em va recomanar el Xavier Colomés no fa gaire i que ja l’havien incitat a llegir altres abans com l’Avinash Kaushik, gurú de l’analítica web. Pel què porto llegit, té una pinta sensacional. Anima a que els negocis siguin capaços de mirar el què estan fent amb capacitat analítica, tot seguint un cercle virtuós (al loro!) de construir -> mesurar -> aprendre -> construir…

Per poder actuar bé sobre el nostre negoci concret posen molta èmfasi en trobar la mètrica adequada (en general, tots els que en saben d’analítica recomanen centrar-se en poques dades, les que són útils, així que graveu a foc el consell). Ells parlen en singular, buscar la mètrica que ens dona la informació útil per poder actuar i millorar. Al món del futbol trobar una mètrica que ho defineixi tot és impossible. Hi ha qui diria que la mètrica futbolera per excel·lència és el gol, però Grècia va guanyar una Eurocopa fent-ne molts pocs. Hi ha gols que donen victòries, n’hi ha d’altres (els que feia el Kluivert) que simplement sumen per arrodonir el resultat. Vaja, que no tots tenen el mateix valor si els hem de valorar en un conjunt, com un número. I si triéssim victòries, que a priori sembla una bona manera de mesurar l’èxit, a can Barça si no es guanya amb espectacle, ja no serveix. I si les derrotes són poques però contra el Madrid i a vuitens de la Champions… icon smile Hauria de continuar al Barça el Thiago? Analítica aplicada al futbol

Si entrem ja no a nivell global de l’equip sinó a valorar jugadors, per analitzar per exemple el rendiment del Thiago i projecció futura de com pot evolucionar, encara és més complicat. Les mètriques que valen per un porter, no valen per un davanter i inclús dos migcampistes els podem valorar de manera diferent. Amb el Busquets la mètrica de pilotes recuperades serà important, al Xavi en canvi no tant. Més mètriques i Barça: el Valdés, quan per fi va fer la seva roda de premsa per explicar-se va explicar que se l’havia reivindicat per la mètrica passades amb el peu completades amb èxit i que per un porter del Barça era molt més important (i minusvalorada) la mètrica “1 contra 1″ solucionats amb èxit.

Per analitzar el rendiment del Thiago hauriem de trobar una bona mètrica, que els del llibre ens recorden que hauria de ser comparativa i fàcil d’entendre i també recomanen que tingui un format ratio (conduint un cotxe per exemple, és més vàlida la velocitat, distància x hora, que no la distància sola). En aquest cas podria proposar (cal entendre que he posat aquest exemple del futbol perquè m’ha divertit escriure-ho, però és un cas molt complexe i on entren tants factors, objectius i subjectius, que es fa més difícil de trobar-ho que en altres casos) una mètrica que serviria per definir les qualitats d’un bon 4 del Barça, que és el que es busca en aquest cas. Un jugador que pugui substituir el Xavi ara que ja comença a donar senyals d’anar a menys. Un 4 del Barça es defineix per la seva capacitat de moure l’equip, per fer circular la pilota per tot el camp, donant suport als seus companys i fent que corrin els de l’equip contrari. Podríem apostar per tant per una mètrica que fossin passades completades / passades errades. Busquem a un Xavi, no a un De la Penya, per tant interessa que aquest rati sigui el més alt possible.

Aquesta és una mètrica que podem analitzar de manera comparativa. Podem mirar com ha evolucionat en les últimes temporades i si aquelles acusacions de jugador que perd masses pilotes són certes, o en canvi el Thiago ha anat madurant i millorant amb els anys. El llibre ens parla de “leading metrics”, les que ens poden ajudar a entendre una predicció futura. L’evolució del Thiago en aquesta mètrica ens pot donar idea de si és un jugador que ha anat madurant i que cada cop anirà a millor o que serà un De la peña de la vida i més val que cobrem ràpid els 18 milions, a fer caixa. Seria també interessant comparar aquesta mètrica amb les xifres del Xavi. Es podrien mirar les de la temporada passada de tots dos, però encara seria més interessant comparar les dels dos futbolistes quan tenien la mateixa edat. Que el Xavi de jovenet, època Van Gaal no era el colós de la possessió que ha acabat sent.

Aquí he parlat només de l’analítica quantitativa. En el teu negoci l’analítica qualitativa és molt important per poder aprendre de com funciona i els teus usuaris/consumidors. En el cas del futbol, hi ha tal passió i distorsió de les opinions provocada per mitjans de comunicació hooligans que no em fiaria jo gaire de la “veu del soci”. Però si que seria molt diferent si es fa una feina de selecció i poder comptar amb les opinions de gent que ha jugat a futbol a primer nivell i que pugui donar opinions del cas Thiago amb ulls menys contaminats. Perquè com dic, el cas futbol és bastant especial i no tinc jo gaire clar que hi hagi una única mètrica accionable que ens permeti decidir sobre el futur d’un jugador. Si diuen que Pinto, que no juga, és bàsic, perquè fa bon vestuari. Com es mesura això?

Acabo amb una frase del llibre que t’ha d’ajudar per saber si has trobat la mètrica adequada (llegir últimes dos paraules cantant a lo “Heroes del Silencio”): “Cada cop que miris una mètrica, preguntat a tu mateix ‘Què faria diferent basat en aquesta informació?'”. Tito, continua perdent moltes pilotes, ven-lo i fitxeu un central, que això si que fa falta icon smile Hauria de continuar al Barça el Thiago? Analítica aplicada al futbol (nota: en la meva opinió final no s’han utilitzat dades reals, que sinó això del futbol seria massa avorrit)

PD: he buscat a Google images “Perdida de balón” i la primera imatge era del Thiago!!! icon biggrin Hauria de continuar al Barça el Thiago? Analítica aplicada al futbol

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


three × 3 =