Fer seguiment de clics a newsletters

Amb un sistema com el Google Analytics instal·lat per analitzar l’ús de la web és possible que necessitem tenir informació de visites que ens venen de fonts que no podem controlar. Quan l’usuari no arriba a la nostra web des del mateix navegador no tenim manera de saber d’on ha vingut. Aquest tràfic (quan anem a l’apartat de fonts) ens apareix com a directe. És el què ens passarà quan volem saber quanta gent ens ha arribat a la nostra web des d’una newsletter que hem enviat. Podrem arribar a tenir certa informació de visites que ens arribin des de gestors de correu web, però no seran totes i no podrem estar segurs si venen de la newsletter que hem enviat o d’un correu que han rebut amb un enllaç cap a la nostra web. És el mateix que passa amb el twitter, per exemple. Podem saber coses de totes les visites que ens arribin des del twitter a la web, però no tindrem informació dels que ens vinguin des de programes d’escriptori com el Tweetdeck.

Si volem mesurar com funcionen els nostres enviaments de correu, és molt fàcil. Només caldrà afegir uns petits paràmetres al final dels links cap a la nostra web que incloguem a la newsletter i després tindrem tota aquesta informació  ben classificada al Google Analytics.

Per modificar les URLS ho podem fer a mà… o més fàcilment i evitant errors, utilitzant el creador d’URL

  • Posem el link de la web que volem enllaçar a la newsletter
  • A “Origen de la campanya” li posem quina newsletter és (important mantenir exactament el mateix -sense canvis d’espais, minúscules-majúscules, accents…- per tots els enllaços de la mateixa newsletter)
  • A “Mitjà de la campanya” li posem d’on prové: email (en minúscules). Per les newsletters, sempre ho posem així.
  • El “Contingut de la campanya” el podriem fer servir si volem diferenciar enllaços. Si tenim el mateix enllaç a una foto i a un text, podem posar linkfoto o linktext (i això ens servirà per saber on clica més la gent dels dos)
  • A “Nom de la campanya” li posem un nom que identifiqui d’on prové la newsletter, sempre en minúscules.

ScreenHunter 06 May. 01 18.52 Fer seguiment de clics a newsletters

Quan cliquem el botó “Genera l’URL” ens dona un link que és el que podrem fer servir a la newsletter.

Un cop enviada, després ja podrem anar a veure com està funcionant. Al Google Analytics, ho trobarem a la part de “Fonts de tràfic”, dins l’apartat campanyes:

ScreenHunter 08 May. 01 18.59 Fer seguiment de clics a newsletters

 

D’entrada ens ho trobarem ordenat per campanya, totes les que haguem creat. Si anem a Source / Font podrem veure els clics que han tingut totes les newsletters que hem enviat (si hem omplert correctament el paràmetre de “origen de la campanya” pels links.

Per analitzar els enllaços concrets de cada butlletí, faig servir els informes personalitzats. A dalt de tot del Google Analytics, cliqueu a la pestanya d’Informes personalitzats i després a afegir-ne un de nou

informe Fer seguiment de clics a newsletters

Li poseu un títol a l’informe i després seleccioneu les mètriques que voleu veure de cada enllaç dels que han clicat des de la newsletter. En aquest exemple de dalt li he posat visites, pàgines vistes, rati de rebot i temps en pàgina. Per mirar bàsicament quanta gent m’arriba a la pàgina i si després s’hi queden gaire o abandonen per no tornar (senyal que tenim un bon camp per millorar a la nostra web). Després li hem de marcar la dimensió, que li he posat la pàgina, és a dir la URL, potser en algun cas us és més útil posar el “nom de pàgina”.

I per acabar, li posem un filtre: que ens filtri per Font /Source , seleccionem “Exacte” i li posem el que hem escrit com a “Origen de campanya” (newsletter15, butlleti1, etc…). Amb això ens sortirà un llistat de tots els enllaços clicats des d’aquella newsletter concreta i com han funcionat.  Si voleu, podeu afegir-vos aquest informe (només caldrà que canvieu el contingut de la font segons el què hagueu posat.

Això ens farà servei per veure quins temes (o quins titulars cridaners) susciten més interés, si hi ha molta diferència entre els enllaços de dalt i de baix de la newsletter… Una bona eina per mirar com ens funciona aquesta manera de promocionar la web i valorar si paga l’esforç i com es pot modificar per millorar-ne el rendiment.

Nota: a vegades poden apareixer adreces web que no estaven a la newsletter. La cosa té a veure en com el Google Analytics manté la informació d’on ve el visitant (a les cookies) tot i que ja no hagi vingut des de la newsletter. En tot cas és una desviació que (en principi) no hauria de ser importantíssima.

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


+ six = 12