Exportar dades de Google Analytics cap a l’excel de Google i fer taulers de comandament

Llegint articles i llibres d’anàlitica web, els que en saben acostumen a repetir un consell: intentar no aclaparar-se amb moltes dades i centrar-se en l’important. Les coses que diuen que la teva web funciona bé (en anglès kpi, key performance indicators). Que variaran segons el tipus de web que tinguis i el què en vulguis fer. Per controlar aquests KPI és interessant construir-se taulers de comandament (dashboards) que permetin veure en un cop d’ull com funciona la pàgina en el què interessa.

La mateixa eina de Google Analytics ja té un apartat per fer taulers (al menú lateral, a la “pàgina d’inici”) però ara tenia ganes de comentar una cosa que he estat provant aquesta setmana i m’ha agradat. Exportar les dades del Google Analytics cap a Google Spreadsheets (l’equivalent de l’excel en la versió ofimàtica de G. docs). I amb les dades allà, construir gràfics i taules que després podrem incrustar en una pàgina per fer el nostre tauler de comandament.

Aquest és el vídeo que cal veure per entendre com va tot. Té un punt laboriós el primer cop, però és senzill seguint els passos:

 1. Anem a Google Drive (abans es deia Docs) i obrim una fulla de càlcul
 2. Al menú, anem a Eines / Galeria d’scripts per seleccionar i instal·lar el que ens farà la feina: Google Analytics Report Automation (magic)
 3. Refresquem el document i ja ens surt una nova opció al menú, “Google analytics”.
 4. Anem a Eines / Editor d’scripts i a la finestra que se’ns obre seleccionem: Recursos / Fes servir les API de Google. Allà hi activem la casella de Google analytics, cliquem per anar a buscar la clau d’API que cal copiar i cliquem a acceptar
 5. Tanquem la finestra de l’editor d’scripts i tornem al document. Dins el menú de Google Analytics seleccionem la opció “Find profile – ids”, li donem permís i ja ho tenim tot preparat per començar a recollir dades!

Crear un informe dins del full de càlcul:

A dins del document que hem creat abans, seleccionarem la opció de “Create core report” dins de “Google analytics” al menú. Ens col·loca una taula com la següent:

ScreenHunter 01 Nov. 24 17.19 Exportar dades de Google Analytics cap a lexcel de Google i fer taulers de comandament

Haurem d’omplir les dades per generar el tipus d’informe que volem. Jo per exemple treuré ara un informe del blog de Cuina amb compte. En concret quines han estat les cerques principals del tràfic orgànic de l’últim mes: de tota la gent que ha arribat a la meva web des d’un cercador m’ensenyarà quines han estat les 20 cerques més repetides als cercadors. Per configurar-lo he omplert els camps:

 • ids: aquí li poso l’identificador del perfil de Google Analytics del que vull els resultats (per buscar-lo, menú opció G.A. i seleccionar allò de “Find profile-ids”)
 • last-n-days: 30  (aquí li seleccionem el marge temporal dels resultats. Jo li poso un mes)
 • metricsga:visits (aquí seleccionem les mètriques que volem que ens mostri en aquest informe. Si n’hi ha vàries separades per punt i coma. Aquí li dic que em mostri número de visites)
 • dimensionsga:keyword (el mateix que per l’anterior, però aquí definim dimensions. Li marco en aquest cas que m’ensenyi termes de cerca)
 • sort-ga:visits (aquí li marco com vull que m’ho ordeni, amb el menys davant perquè és ordre descendent, de més visites a menys)
 • filtersga:medium==organic;ga:keyword!=(not provided) (aquí es defineixen els filtres per l’informe. Primer li dic que m’ensenyi les visites que venen de mitjà orgànic i després li defineixo que m’exclogui la cerca “(not provided)” (el problema que comentava a l’últim text del blog sobre els resultats not provided)
 • max-results: 20 (número de resultats que vull que em mostri)
 • sheet-name: organiccuina (simplement el nom de la pestanya que es crearà al full de càlcul on es guardaran aquestes dades)
I com sé els noms per cada una de les mètriques i dimensions, la sintaxi, etc?  Doncs imprescindible tenir a mà l’enllaç de la llista de dimensions i mètriques. Per la part de filtres, on hi ha una sintaxi una mica més complicada, val la pena fer un cop d’ull a la part de filtres on ens ajuda a escriure la idea que tenim en ment icon smile Exportar dades de Google Analytics cap a lexcel de Google i fer taulers de comandament

Un cop plena la taula , perquè ens arribin les dades, cal clicar a la opció “Get data” dins el menú Google analytics. Si haguessim escrit alguna cosa malament al quadre anterior aquí ens avisarà. Si tot està bé, ens crearà una pestanya amb el nom que li hem definit.

Actualització automàtica de les dades

Per no haver de fer cada cop que entrem a l’informe aquest pas de clicar a “Get data”, podem automatitzar la recol·lecció de dades de forma molt senzilla:

 1. Cliquem a Eines / Editor d’scripts. Se’ns obre una finestra.
 2. Al menú cliquem a Recursos / Tots els vostres disparadors
 3. A dins cliquem per afegir-ne un de nou. Al primer desplegable seleccionem la opció “Getdata”, seleccionem “Basat en el temps” en el següent i a continuació definim la freqüència d’actualització de les dades (dies, hores, minuts…)

Ja està. Tot solet ja s’anirà actualitzant!

Crear i publicar el gràfic

A la fulla de càlcul que he creat tinc ara una pestanya anomenada “oranigccuina” amb les dades de l’informe que he definit. Selecciono amb el ratolí les dades i al menú clico a Insereix / Gràfic. Per aquest cas li poso un format de taula. Em crea el gràfic dins la taula.

Per publicar-ho és molt senzill: a la part superior dreta del gràfic hi ha un menú desplegable on podrem seleccionar la opció de “Publicar el gràfic”. Això ens dona un codi embed que podem copiar i enganxar a la pàgina que volguem perquè s’hi mostri aquest gràfic, que tindrà unes dades que s’aniran actualitzant automàticament segons la freqüència que li hem definit. N’ha sortit el gràfic següent:

 Exportar dades de Google Analytics cap a lexcel de Google i fer taulers de comandament

Si voleu tenir un informe de comandament és simplement crear una pàgina web, incrustarli aquest gràfic (o gràfics, els que considerem necessaris) i ja ho tenim tot llest per veure d’un cop d’ull les dades que més ens interessen. Respecte a entrar-ho a mirar als taules de Google analytics ens estalviarem algun clic (entrar dins la part de taulers, seleccionar el necessari, filtrar pel rang temporal que ens interessa…) i ho farem molt senzill per passar-ho a gent que potser s’espantaria a l’entrar a Google Analytics i veure tantes opcions i tants números!

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


eight + = 9