Conversions que no són ventes

Si llegiu cosetes sobre analítica web una paraula que es repeteix cada dos per tres (perquè n’és un element central) és “conversions”. Una definició que he trobat a can Google és que conversió “és completar una activitat a la teva web que és important per l’èxit del teu negoci”. Potser discutiria l’última part, la de negoci, i ho deixaria en un “èxit del què vols aconseguir”, però vaja, és la forma de quantificar que el què t’has proposat per la teva web està funcionant bé, sigui la teva web un negoci o no.

La gran majoria d’exemples que et trobes quan parlen de conversions fan referència a llocs de comerç electrònic. Allà és fàcil delimitar una conversió: una venta és una conversió (deixant de banda que hi pugui haver altres conversions secundàries). Però jo (que per altra banda no he treballat en cap comerç electrònic i tampoc ho tinc gaire per la mà) prefereixo centrar-me en webs que no siguin de vendre productes i cobrar uns diners.

Quan fem una web hem d’identificar quin és el nostre objectiu principal amb aquella pàgina i a partir d’això en podrem treure què pot ser una conversió per nosaltres. En aquest blog el meu objectiu pot ser donar-me a conèixer i buscar que em contactin per oferir-me coses de feina. Llavors per mi, que la gent faci un clic a la pàgina de Qui sóc ho puc identificar com una conversió. O que la gent entri a la pàgina de Contacte i m’envii un correu: una altra conversió. Si això sóc capaç de quantificar-ho i donar un valor a cada acció: el d’un correu més alt que el que clica a la pàgina de perfil, per exemple, seré capaç de veure d’una forma númerica si estic aconseguint l’objectiu que em plantejava amb la pàgina.

Si tinc un blog com aquest i el meu objectiu principal és que els textos es llegeixin molt i es distribueixin al màxim, em puc plantejar que cada cop que un article es comparteix a una pàgina social (facebook, twitter…) és una conversió. I amb números a la mà puc veure els articles que m’han generat més conversions, que han funcionat millor segons el meu objectiu a l’hora d’escriure’ls i per tant dels que en puc treure conclusions i prendre accions sobre els tipus d’articles que puc fer al futur.

Que tinc la web d’un restaurant: doncs per mi una conversió pot ser quan es completa un formulari de reserva. O quan algú es descarrega el PDF amb la carta. Tinc la web d’una televisió: cada cop que algú reprodueix un vídeo és una conversió. Cada cop que algú el veu fins al final, una conversió de més valor que l’anterior.

És per tant com deia, identificar quin és el teu objectiu final per la teva web i això identificar-ho amb una acció que fa l’usuari: clicar a un determinat lloc, anar a una determinada pàgina…

Com marcar quines són les conversions de la nostra web al Google Analytics?

Primer haurem de definir què és una conversió: anem a la pestanya d'”Administrador” (a dalt a la dreta), clicar al perfil on volem marcar aquesta conversió i a la pàgina següent seleccionar la pestanya d'”Objectius”. Des d’aquí definirem els objectius. Quan un usuari compleixi un objectiu, llavors tindrem una conversió.

En podem construir de quatre tipus:

  • URL de destí:
  • Duració de la visita
  • Pàgina/visita
  • Esdeveniment

URL de destí: el més senzill: quan l’usuari arribi a una determinada pàgina, objectiu complert. Podem assignar un valor a l’objectiu, uns diners que guanyem quan l’usuari fa aquesta acció: és una mica “inventat” però ens pot servir per quantificar més adequadament l’èxit del què estem fent quan repassem números.

Duració de la visita: Si per nosaltres és un èxit que l’usuari passi molt temps a la nostra pàgina, podem definir a partir de quina durada nosaltres considerem que es compleix l’objectiu.

Pàginas/visita: Si a l’anterior valoravem el temps que està l’usuari a la pàgina, aquí valorem el contingut que consumeix en forma de pàgines en una visita (la visita s’entén per un lapse de temps que l’usuari està a la nostra pàgina -a analytics s’acaba quan l’usuari fa mitja hora que no entra a cap pàgina nova). Podem definir que si en una sola visita un usuari entra a tres pàgines diferents de la nostra web és un èxit. Si tenim molt contingut i ens interessa que l’usuari vagi navegant i coneguent-lo, aquesta pot ser una mesura d’èxit.

Esdeveniments: aquests objectius són molt interessant però tècnicament  més complicats d’implementar. Els altres tres els podem definir sense fer cap desenvolupament. Aquest ens marca accions que fa l’usuari (clicar un botó per exemple) i això vol dir que haurem d’anar a la pàgina i marcar aquella acció amb codi d’analytics. Podeu llegir la documentació tècnica de com marcar un esdeveniment tot i que alguns són relativament senzills, com marcar un clic a un botó simplement editant el codi html.

Tenim per exemple un botó que porta a la descarrega d’un PDF (el catàleg de la nostra botiga offline, ens interessa que els que visiten la web se’l baixin i mirin perquè després visitin la botiga). Per marcar l’event, comptant que la nostra web ja està marcada amb el codi de Google Analytics, serà simplement afegir un paràmetre a l’enllaç que porta al PDF

Si l’enllaç és:

<a href=”http://www.prova.org/prova.pdf”>

Li podem afegir un codi:

<a href=”http://www.prova.org/cataleg.pdf” _gaq.push([‘_trackEvent’, ‘Catàleg pdf’, ‘Descarrega’,’Home’]);>

Del codi aquest que he posat només cal modificar la part en català (els noms els hi posem nosaltres per entendre’ns, podem ser creatius :P):

  • Catàleg pdf: primer es marca la categoria
  • Descarrega: aquí marquem l’acció que fa l’usuari
  • Etiqueta: aquest tercer punt és opcional. Específico més i li marco que el clic a PDF l’han fet des de la “Home”  (per si tinc enllaços al PDF des de vàries pàgines, això em podria permetre saber des de quines es clica més)

Si el cas fos controlar la reproducció d’un vídeo per exemple, a Categoria li diem vídeo i a l’acció podem marcar el play, el pause, l’stop i tot el què volguem tenir controlat!

Nota: si posem aquesta marcació d’esdeveniments a la nostra pàgina, és possible que ens disminueixi el rati de rebot. Si abans algú entrava a la pàgina i marxava el consideravem un rebot. Si ara entra, clica per descarregar-se el PDF i marxa, no ho considerarem rebot. Encara que no hagi visitat una segona pàgina, l’haver fet aquesta acció farà que el Google Analytics no consideri que ha marxat ofès, sinó que s’ha quedat interessat icon smile Conversions que no són ventes

Trackbacks/Pingbacks

  1. Optimitzar els teus textos per millorar les conversions - Millora la web - 17 febrer 2013

    […] ganes de recomanar un enllaç però abans volia escriure un text sobre això de les conversions. Un cop fet, anem cap allà: Online copywriting that converts, un article molt interesant que vaig […]

Deixa una resposta


× six = 6