Controlar errors 404 amb Google Analytics

Quan tens una web -especialment si té un número de pàgines i de visites important- val la pena anar controlant els errors 404. Que és quan algú arriba a una pàgina de la nostra web que no es troba al servidor. Bé sigui perquè ha teclejat malament l’adreça (contra això poc hi podem fer, excepte posar alguna redirecció cap a l’adreça correcta si és un error que es repeteix massa sovint) o perquè han clicat a un enllaç que els porta a una pàgina que no existeix. Molt sovint és perquè hem canviat noms de pàgines o mogut coses de carpetes/dominis i per tant els enllaços antics  no són vàlids.

Una de les formes de mirar els errors 404 pot ser a través de la nostra eina d’analítica web. Jo aquí m’estic centrant en Google Analytics -perquè és la solució gratuïta més utilitzada- i ho faré proposant una manera que no és l’única (l’Oriol Farré en proposa unes quantes al seu blog de GA) però si que és una que permet no haver de tocar res de codi de GA, ideal pels que venim del cantó dels continguts.

El primer pas, important, és comprovar que quan accedim a una pàgina inexistent de la nostra web, el <title> és sempre el mateix. Quan clico a http://www.millora-la-web.com/asdf per exemple, m’hi trobo el title “Pàgina no trobada”.

Anem a mirar-ho ràpidament

Pel menú de l’esquerra, anem a Contingut / Contingut del lloc / Totes les pàgines. A sobre el llistat de les pàgines més vistes, allà on posa “Dimensió primària”, cliquem a “Títol de pàgina”. Ara veurem les pàgines amb el seu <title> i no amb la seva ruta al servidor. Anem a on hi ha el cercador i hi escrivim el títol de la nostra pàgina d’error 404: “Pàgina no trobada” en el cas d’aquesta, i cerquem. Ens apareix a sota el títol de la pàgina, amb el total de mètriques (pàgines vistes, temps a la pàgina…) que és la suma d’una acumulació de diferents URLs, totes les que donen error 404.

ScreenHunter 04 Jul. 30 19.35 Controlar errors 404 amb Google Analytics

Si cliquem a sobre el títol, ens sortirà una nova llista on ho tenim desglossat per URL’s. A partir d’aquí és on entra la nostra valoració personal, que és la que ens ha de portar a decidir a partir de quin número d’errors per una mateixa URL val la pena que fem alguna acció per solucionar-ho (habitualment una redirecció, a vegades pot ser un error a l’hora de crear una pàgina al nostre gestor de continguts…).

Creem un informe personalitzat

Si ens interessa especialment estar al dia dels errors 404 de la nostra pàgina, no cal que fem l’important número de clics del pas anterior. És millor simplement crear un informe personalitzat al que podrem arribar després en un sol clic. A dalt de tot del GA tenim l’accés a “Informes personalitzats”, hi anem i cliquem al botó per fer-ne un de nou. Li posem un títol i el configurem:

ScreenHunter 09 Jul. 30 19.46 Controlar errors 404 amb Google Analytics

 

La dimensió principal és “Pàgina”, que farà que a l’informe se’ns mostri el llistat d’URL’s que donen error 404 (no té sentit posar títol perquè en principi totes tenen el mateix). De mètriques li podem posar les que volem: en aquest exemple li he posat les pàgines vistes, per comptabilitzar el volum de cops que la gent ha arribat a aquesta pàgina (el volum ens ajudarà a decidir si l’error és un PROBLEMA o una tonteria) i la pàgina de rebot, que potser ens pot arribar a ajudar a valorar si la nostra pàgina d’error funciona bé i permet que la gent continui navegant pel nostre web tot i no trobar el què buscava en primera instància. Si és molt baix, bona senyal.

Per acabar, el més important. Posar un filtre, on seleccionem “Títol de la pàgina”, li diem “Exacte” i a continuació li posem el <title> exacte que tenen les nostres pàgines 404 (a la prova d’aquí “Error 404 – Pàgina imaginaria”).

Ho desem i ja podem veure el llistat d’urls que ens donen errors 404. Ara hi podrem accedir fàcilment des de l’apartat d’informes personalitzats o fins i tot guardant l’adreça directa de l’informe i accedint-hi des del navegador amb un sol clic.

Afegir-ho a un tauler

Una de les opcions bones del nou Analytics és la possibilitat de crear taulers de comandament, des d’on accedir des d’una mateixa pantalla a les dades que més ens interessa tenir controlades. L’ideal és que siguin poques i les que realment són importants per l’objectiu final de la nostra web.

Si una de les dades que volem tenir és la d’errors 404, la mecànica per afegir-ho seria semblant al punt anterior. Quan creem un tauler nou, tenim la opció d’afegir un widget nou. De les possibilitats de widget, seleccionem l’opció “Taula”.

ScreenHunter 10 Jul. 30 19.59 Controlar errors 404 amb Google Analytics

Diem que ens ensenyi un llistat de pàgines. De mètriques (color blau) el nombre de pàgines vistes (aquí millor ens quedem amb una sola, que sinò hi ha un excés de dades) i a Filtre, li diem que a “Títol de la pàgina” hi hagi coincidència exacta amb el nostre títol de les pàgines d’error 404. Li donem un títol, gravem, i afegim al tauler.

Creem alertes que ens avisin si es disparen els errors 404

I encara hi ha una altra opció interessant per estar alerta dels errors 404 sense estar-hi gaire a sobre: que el Google Analytics ens avisi cada cop que hi hagi un augment excessiu de pàgines que donen error. Jo prefereixo mirar-ho en web, perquè Google Analytics tarda una mica a avisar-te (pots trobar-t’ho el dia següent al problema) i l’error que ja era gros pot ser-ho molt més, però crec que és una bona eina per tenir habilitada a mode de recordatori que alguna cosa no gaire bona passa al teu web.

Si cliquem al botó “Administrador”, a la part superior dreta de GA, ens trobarem en una pantalla amb varies opcions, una es diu “Alertes personalitzades”. Hi anem i després podem clicar a “Afegir una alerta nova” i configurem l’alerta

  • Nom: Error 404
  • Periode: Dia (millor que sigui curt, per detectar més ràpid el problema)
  • Condicions de l’alerta:

ScreenHunter 12 Jul. 30 20.07 Controlar errors 404 amb Google Analytics

Li diem que s’apliqui als títols de la pàgina que coincideixin exactament amb el <title> de la nostra pàgina d’error 404.

I que ens avisi quan el nombre de pàgines vistes sigui superior a un cert número. Aquí hauriem de decidir quin número d’errors 404 al dia creiem que és prou crític perquè ens avisi. Això dependrà bastant del volum de la pàgina que gestionem. En una web com aquesta un número baix ja m’alarmaria, al tv3.cat que miro habitualment, ja és més normal que n’hi hagi un número més alt, per volum de pàgines que tenim publicades.

Hi ha una segona opció, que és no posar número i fer que la condició no sigui “És superior a” sinó al tant per cent d’augment relatiu:

ScreenHunter 14 Jul. 30 20.12 Controlar errors 404 amb Google Analytics

Aquí he posat que el nombre d’errors 404 es dobli respecte al mateix dia de la setmana passada. Si tenim una web que té unes gràfiques de consum i visites molt marcadament setmanals, val la pena fer servir aquesta opció, ja que el dia millor per comparar les visites d’un dissabte serà el dissabte anterior. En altres casos potser es pot fer servir l’opció de comparar-ho amb el dia anterior, encara que en casos com aquest pot fer que de diumenge a dilluns ens faci un salt, perquè pugen molt les visites.

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


× 4 = sixteen