Com saber el número de subscriptors del teu RSS

Consumir continguts a través de lectors d’RSS és una opció que no passa pel seu millor moment (les xarxes socials li han menjat gran part del mercat) però continua sent una opció a tenir en compte, especialment en continguts com els d’aquesta pàgina, destinats a un públic que té un nivell una mica més avançat d’ús de la web i acostumat a fer servir eines de subscripció de continguts.

Tu ofereixes un feed RSS, que és un arxiu que, en un format concret, recull les últimes actualitzacions de la teva web (o d’una secció concreta); la gent s’hi subscriu i consumeix el teu contingut des d’un lloc diferent de la teva web. Els permet saber fàcilment si tens articles nous per llegir a la teva web -i les altres que segueixin- (si ho fan amb Facebook o Twitter sempre hi ha algun article nou que s’escapa. I segur que és el que era bo de veritat! :D).

El problema és que aquestes lectures i subscripcions al teu contingut passen fora de la teva pàgina, per tant hi ha una informació molt valuosa (quanta gent et llegeix d’aquesta manera) que perds. Hi ha una opció que és oferir feeds incomplets i que si la gent vol llegir tot l’article cliqui i acabi a la teva web, però a mi personalment no m’agrada gaire, perquè el què m’interessa és que el màxim de gent possible pugui llegir el què he escrit, de la manera més còmoda. A part que d’aquesta manera no tindries dades de lectors totals, només dels que facin clic. Per saber quanta gent se’ns ha subscrit al nostre RSS, podem utilitzar serveis externs.

Feedburner, l’opció amb solera
El més veterà i conegut en aquest sentit és Feedburner, molt fàcil d’utilitzar. Li dones la teva adreça RSS, ho configures ràpid i et donen un enllaç a la seva web (del tipus feedburner.com/teva-web) que hauràs d’enllaçar des de la teva i ja ho tens. Fet i preparat per començar a rebre dades dels subscriptors.

Aquesta eina té un parell de problemes. El primer és que fa temps el va comprar Google i com a empresa que està optimitzant els seus beneficis i retallant serveis (ahir el Google Reader va desaparèixer), Feedburner té prous números per ser un dels que descartin. L’altre és que t’obliga a fer que els enllaços al teu RSS estiguin a una URL de feedburner.com amb el què això representa. Envies els lectors fora de casa a un enllaç que si decideixes canviar ja no servirà.

Feedpress, la nova opció
Una alternativa millor: Feedpress (que vaig conèixer pel blog de l’Oriol Farré, des que ho va comentar l’eina ha canviat de nom). Té un servei d’estadístiques semblant al de Feedburner però aquest et permet mantenir la teva URL (i si mai decideixes canviar a un altre servei, no tindràs cap problema). Si, com jo, vols passar de Feedburner a Feedpress sense danys colaterals, t’expliquen com fer-ho.

Si ets dels que teniu la web feta en WordPress, tenen un plugin propi per fer-ho ben fàcil. Ara només els hi faltaria tocar els serveis que ofereix per defecte a la pàgina del feed, que hi falta d’entrada el Feedly, que sembla que ha estat el servei de lectura d’RSS guanyador arrel de la defunció del Google Reader.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Optimitzar una web feta en Wordpress - Millora la web - 7 setembre 2013

    […] per estadístiques dels subscriptors al teu RSS, tal com ja vaig comentar, alternativa al Feedburner de […]

Deixa una resposta


+ 6 = fifteen