Analítica web: millorar la teva web analitzant-ne el seu ús

L’ànalitica web és l’estudi de l’activitat d’una web, a partir de les dades extretes de la navegació dels usuaris“. Aquesta definició és del Pere Rovira (director de Web Analytics), català, i un dels noms propis en aquesta disciplina a nivell espanyol. És la manera de saber què passa a la nostra web i per tant una informació imprescindible si tenim l’ intenció de posar esforç en la nostra web per millorar-la. Pot ser quantitativa (anàlisi de dades més pura, pensant en el què) i qualitativa, que s’allunya de les dades, per centrar-se en l’anàlisi de tota la informació que permet explicar el perquè passen les coses. Aquesta segona ens pot donar una informació molt més clara per veure què falla i com millorar-ho, però també pot ser bastant més costosa.

Al mercat hi ha moltes eines que ajuden a proporcionar-nos informació sobre l’activitat dels usuaris de la nostra web, tant en la part quantitativa, com qualitativa. De les que es centren més en les dades, la que utilitzo més habitualment és Google Analytics, per la raó que és una eina gratuïta i fàcil d’instal·lar. Té els seus problemes, però és molt vàlida i amb una relació qualitat-preu fantàstica. Si no esteu mirant les dades de visites de la vostra web, us recomano instal·lar-la. És molt senzill, només posar un codi a la part del <head> de la vostra pàgina. Si feu servir el WordPress com jo en aquest blog, encara és més fàcil, utilitzant plugins com el Google Analytics per WordPress.

Abans de posar-se a remenar per mirar què passa a la nostra web i morir per l’allau de dades, hi ha un pas previ molt important. Fer una feina de reflexió a fons i pensar quin objectiu tens amb la teva pàgina. Que la gent compri moltes samarretes si és una web que en ven? Que la gent llegeixi els teus articles i els comparteixi si és un blog? Que es vegin molt els teus vídeos si et dediques a la producció audiovisual? Si definim bé el què volem aconseguir, després ens serà més fàcil remenar els informes concrets que ens puguin fer servei i treure’n conclusions més efectives. Que és l’important. Mirar per mirar no serveix per res, excepte per passar l’estona i riure amb les maneres absurdes com la gent acaba arribant a la teva web des dels cercadors. Si fem aquesta feina és per treure’n conclusions concretes que després ens serveixin per fer accions i canvis perquè la web funcioni millor.

captura analytics Analítica web: millorar la teva web analitzant ne el seu ús És evident que a més de definir els objectius per la nostra web, si ens hi enfrontem per primer cop, caldrà que fem una mica de lectura prèvia per aprendre els conceptes i mètriques que utilitza l’analítica web: pàgines vistes, navegadors únics, tasa de rebot, saber com es mesura la duració del visitant a una pàgina… Rebuscant a enllaços que tenia guardats, he trobat un interessant PDF, Cuadernos de comunicación: analítica web, que recull un seguit d’articles tractant diferents aspectes d’aquesta disciplina. A la pàgina 9 hi ha un glossari explicant els termes més freqüentment utilitzats i enfocat als continguts també em va semblar interessant el text sobre l’analítica als mitjans de comunicació que firma l’Adrian Segovia, que és el que se’n fa càrrec al Grup Prisa -i on té un blog molt interessant, Estrategia digital. No em vull allargar més en aquesta petita introducció sobre l’analítica però si volia deixar uns quants enllaços de gent que en parla i molt bé:

  • Occam’s razor: és el blog de l’Avinash Kaushik, el considerat gurú de la matèria. Així d’entrada, si no es controla massa el tema, els seus llargs articles poden tirar una mica enrera, però estan plens d’idees i propostes interessants. Si us interessa entrar en això de l’analítica web, és molt recomanable comprar el seu llibre Web Analytics: an hour a day, que és una introducció fantàstica.
  • Trucos Google Analytics: un blog sobre aquesta eina que actualitza l’Oriol Farré, molt útil per aprendre sobre aspectes concrets i anar coneixent les novetats que van sortint a l’eina
  • Top-rankin: el blog del Xavier Colomés que ha fet articles molt interessants, com per exemple una presentació per ajudar-te a trobar l’eina d’analítica web més convenient pels teus interessos.
  • Donde está Avinash cuando se le necesita: el blog de la Gemma Muñoz, de títol quilomètric i de textos molt treballats, sovint en la línia de posar-hi apunts filosòfics i vitals com el seu idolatrat Avinash.
  • Analisis web: un altre blog en castellà ben recomenable. Els seus autors també han publicat un llibre orientat a l’ús de Google Analytics.

Encara no hi ha comentaris.

Deixa una resposta


9 + = thirteen